News

De cine se teme trimisul lui Putin la București? Jandarmeria Română a secretizat informațiile legate de transformarea Ambasadei Rusiei într-o fortăreață

De la începerea invaziei în Ucraina, Ambasada Federației Ruse la București s-a transformat într-o adevărată fortăreață. Mai multe echipaje ale Jandarmeriei Române asigură non-stop perimetrul.
01.04.2022 | 16:16
De cine se teme trimisul lui Putin la Bucuresti Jandarmeria Romana a secretizat informatiile legate de transformarea Ambasadei Rusiei intro fortareata
Ambasada Rusiei la București este asigurată cu mai multe dispozitive de jandarmi / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ambasada Rusiei la București este singura misiune diplomatică din România asigurată cu gard electrificat. Situată la intesecția dintre Șoseaua Kiseleff și Strada Arh. Ion Mincu, clădirea este asigurată cu porți metalice, garduri înalte de 2,5 metri și camere de luat vederi poziționate la distanță de 2-3 metri distanță.

Măsuri de securitate extinse la Ambasada Federației Ruse, după începerea ostilităților în Ucraina

Imediat după începerea invaziei Rusiei în Ucraina, măsurile de securitate de la sediul ambasadei conduse de diplomatul Valery Kuzmin au crescut în mod simțitor. De la un singur punct fix, la începutul anului, obiectivul a ajuns să fie asigurat de mai multe echipaje ale jandarmeriei care asigură non-stop paza ambasadei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în jurul intrării în instituție au fost amplasate garduri metalice pe domeniul public, la intrarea din Șoseaua Kiseleff, pe o distanță de aproximativ 30 de metri.

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București susține că gardul metalic a fost amplasat cu ocazia protestelor care au avut loc în ultimele săptămâni, în fața ambasadei.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria: gardurile metalice sunt ”pentru protecția participanților la proteste”

”Referitor la prezența panourilor metalice din fața obiectivului mai sus menționat, din data de 19.03.2022, vă informăm că acestea au fost utilizate cu ocazia marșului de protest desfășurat pe traseul Piața Victoriei – Șos Pavel D. Kiseleff – Ambasada Federației Ruse din România, pentru protecția participanților la adunarea publică, asigurarea unui flux pietonal și neîngrădirea traficului pe pista de biciclete”, se arată în răspunsul primit de la jandarmerie.

În seara zilei de joi, 29 martie, gardurile metalice erau, în continuare amplasate în fața ambasadei, deși în ziua respectivă nu era programat nici un protest. Perimetrul era asigurat de 7 jandarmi, o mașină și o autospecială a Jandarmeriei Române. Doi dintre jandarmi se aflau în intersecție, pentru a supraveghea și intrarea dinspre strada Ion Mincu.

ADVERTISEMENT

Deși se afla pe domeniul public, reporterul FANATIK a fost legitimat de unul din angajații jandarmeriei, care a motivat că i s-a solicitat ”de către o persoană din interiorul ambasadei”, care a observat că cineva care fotografiază clădirea.

Informațiile referitoare la securitatea Ambasadei Ruse sunt clasificate

FANATIK a încercat să afle care sunt motivele pentru care Jandarmeria Română a mărit nivelul securității la Ambasada Federației Ruse la București și dacă acest lucru a fost solicitat de ambasadă sau, din contră, autoritățile române au considerat că obiectivul are nevoie de mai multă protecție.

ADVERTISEMENT

Răspunsul jandarmeriei: ”informațiile solicitate fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii, motiv pentru care sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor. Astfel, aceste date nu vă pot fi comunicate, ele putând fi puse doar la dispoziția organelor de cercetare penală sau civilă, la solicitarea expresă a acestora”. Conform legii, informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, se exceptează de la accesul liber al cetățenilor.

Este ambasadorul în pericol? Ce spune jandarmeria

Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București a admis că, în funcție de ”evoluția situației de securitate internaționale” și de solicitările beneficiarilor, își adaptează în permanență dispozitivele.

”Totodată, vă comunicăm că, în funcție de evoluția situației de securitate internațională și a situației operative din zona de dispunere a obiectivelor, precum și în baza solicitărilor formulate de reprezentanții instituțiilor beneficiare de pază, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București adaptează în permanență dispozitivele și măsurile adoptate, în scopul asigurării integrității obiectivelor aflate în competență și prevenirii unor incidente la adresa securității acestora”, se mai arată în răspunsul jandarmeriei pentru FANATIK.

Ambasada Canadei la București
Ambasada Canadei la București, este chiar lângă cea a Rusiei / Foto: Fanatik

În același timp, Ambasada Canadei la București, aflată la 10 metri de cea a Federației Ruse, este și acum asigurată cu un singur post fix, fără garduri și alte măsuri de securitate, nefiind considerată un obiectiv cu grad de pericol ridicat.

Proteste pașnice în fața ambasadei din România dar cu incidente în Europa

În ultimele 5 săptămâni, de la începerea conflictului armat din Ucraina, în fața Ambasadei Federației Ruse la București au fost organizate mai multe proteste anti-război. Acestea au avut loc în zile de weekend și au avut un caracter pașnic. În timpul protestului din 27 martie, jandarmii au permis accesul, pe rând, al bucureștenilor în interiorul perimetrului de securitate, pentru a aprinde lumânări sau a lăsa fotografii lângă gardul ambasadei ruse.

Pe de altă parte, la începutul lunii martie, un șofer de camion din Irlanda a fost arestat după ce a rupt cu autovehiculul său porțile Ambasadei Rusiei de la Dublin. Bărbatul afișa mai multe fotografii cu ororile războiului din Ucraina și a spus că vrea ca ”ambasadorul și colegii lui să părăsească această țară liberă”. El a fost aplaudat de protestatarii prezenți în fața instituției, înainte să fie reținut de forțele de ordine.

Și clădirile ambasadelor Rusiei la Viena și Munchen a fost atacate, la sfârșitul lunii februarie, cu vopsea roșie, stârnind nemulțumirea diplomaților moscoviți care au reclamat o atitudine agresivă a populației datorată ”propagandei vestice”.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni