News

De Crăciun, românii au mâncat și au băut până au ajuns la spital. Câte persoane au sunat la 112

26.12.2020 | 20:58
De Craciun romanii au mancat si au baut pana au ajuns la spital Cate persoane au sunat la 112
ADVERTISEMENT

Pandemie sau nu, de Crăciun, mulți români sună la 112 și ajung la spital după ce consumă în exces. Prea multe pahare de vin sau de țuică combinate cu sarmale, piftie, tobă și cârnați duc către un deznodământ clasic deja de Sărbători.

Mai multe persoane au ajuns să cheme salvarea după ce au consumat prea mult în această perioadă. Numai în prima zi de Crăciun, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, peste 1.600 de oameni au sunat la 112.

ADVERTISEMENT

Alin Grasu, manager la Serviciul de Ambulanță din Capitală, a precizat că au fost chiar persoane care au uitat complet de faptul că au afecțiuni cronice pre-existente și au neglijat regimul obișnuit, conform știrileprotv.

Mulți români au ajuns la spital în prima zi de Crăciun. Peste 1600 de persoane au sunat la 112 în București și Ilfov

”Sunt persoane cu afecţiuni cronice pre-existente care au uitat de regimul lor în zilele Crăciunului şi atunci au apărut acutizări. Sunt şi un număr limitat de data aceasta de persoane care au solicitat pentru colici biliare din cauza excesului alimentar”, spune Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București – Ilfov.

A fost aglomeraţie în toată țara. La Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judeţean “Sf Spiridon” din Iaşi, medicii de gardă au tratat peste 200 de pacienţi.

ADVERTISEMENT

“Au fost cazuri de etilism acut sau de sevraj etanolic, pacienţi care au fost trataţi în urgenţă. Cei cu sevraj au primit recomandări de a merge, mai departe, la psihiatrie şi au fost cazuri de urgențe provocate de consumul excesiv de alimente, fie decompensări ale bolilor metabolice sau gastro-intestinale pre-existente şi mă refer, în primul rând, la diabetul zaharat,” a declarat Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, potrivit sursei citate.

De Crăciun, constănțenii au sunat la 112 și au ajuns la spital

În judeţul Constanța, 28 de persoane au sunat la 112.  Cele mai frecvente simptome au fost cefaleea, dureri abdominale, vărsături şi ameţeală.

ADVERTISEMENT

Psihologii transmit că, chiar dacă este o perioadă stresantă, nu este nevoie ca oamenii să consume fără măsură pentru a se simți bine. Moderaţia este cuvântul cheie pentru mesele pline de sărbători. Specialiștii ne sfătuiesc să gustăm câte un pic din toate, să facem pauze şi să bem multă apă.

 “Cei care ştiu să cânte la un instrument pot crea videoclipuri singuri şi pot trimite celor dragi, în modul acesta le trasmitem că ne gândim la ei.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, mulţi dintre români vor petrece, probabil, singuri sau cu membrii familiei, soţ, soţie şi copii, dar fiecare dintre noi putem să găsim metode să ne petrecem plăcut sărbătorile Crăciunului, în aşa fel încât să nu riscăm să ne infectam cu coronavirus”, transmite Petronela Nechita, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola Iași.

Ăsta e doar începutul. După Crăciun urmează Revelionul şi Sfântul Vasile, iar după experienţele din anii trecuţi, medici se aşteaptă la un număr mare de apeluri la 112 și de urgențe în spital.

ADVERTISEMENT
Tags: