News

De la 1 iulie, facturile la energie explodează! Lovitură dură pentru cei care consumă puțin – se schimbă radical sistemul de facturare!

De la 1 iulie, sistemul de facturare la energie se schimbă complet. Noua formulă lovește în special consumatorii mici, care făceau economie.
25.05.2025 | 10:37
De la 1 iulie facturile la energie explodeaza Lovitura dura pentru cei care consuma putin  se schimba radical sistemul de facturare
De la 1 iulie, facturile la energie explodează! Sursa foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Începând cu 1 iulie 2025, românii vor plăti altfel pentru facturile la energie electrică. Noul sistem de facturare aduce scumpiri neașteptate pentru cei care consumă puțin, într-o mișcare ce răstoarnă complet actualul model de tarifare. Specialiștii avertizează: mulți vor vedea facturi mai mari, chiar dacă au făcut economie.

De la 1 iulie, consum mic, facturi mari la energie. Noul sistem de facturare lovește exact unde doare mai tare

De la 1 iulie, facturile la curent ar putea crește cu până la 121%, în funcție de consum. Cei mai afectați vor fi consumatorii casnici care folosesc sub 100 kWh lunar, adică tocmai cei care făceau economie.

ADVERTISEMENT

În prezent, ei plătesc un preț plafonat de 0,68 lei/kWh, dar energia de pe piață ajunge și la 625 lei/MWh. Diferența e acoperită de stat, însă cu mari întârzieri, ceea ce pune furnizorii în dificultate.

„Orice subvenţie prelungită aşa de mult nu poate fi scoasă decât cu un şoc“, spun oamenii din industrie.

ADVERTISEMENT

Schema de plafonare, introdusă în 2022 pe fondul crizei energetice, este considerată nesustenabilă și urmează să fie eliminată în perioada următoare.

Concret, conform simulării realizate de ZF, un consumator casnic cu 92 kWh lunar a plătit în aprilie o factură de 63 de lei. Din iulie, aceeași cantitate de energie îl va costa 138 de lei – adică de 2,2 ori mai mult. Creșterea bruscă vine din eliminarea plafoanelor: prețul real pentru 1 kWh nu mai este 0,68 lei, ci urcă spre 1,5 lei, potrivit ofertelor actuale ale furnizorilor.

ADVERTISEMENT

Scumpiri semnificative pentru consumatorii casnici cu consum mediu: facturile se pot dubla de la 1 iulie

Și pentru consumatorii cu un necesar lunar între 100 și 255 kWh urmează scumpiri semnificative. De exemplu, cine a avut un consum de 175 kWh și a plătit în aprilie 140 de lei, va achita din iulie 262 de lei – aproape dublu. Asta deoarece prețul plafonat de 0,8 lei/kWh va fi eliminat, arată sursa mai sus citată.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care consumă între 255 și 300 kWh pe lună, prețul actual este calculat la 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru restul. La un consum de 275 kWh, factura din aprilie a fost de 236 lei, dar din iulie va urca la 412 lei.

Cei care consumă peste 300 kWh vor resimți cele mai mici creșteri procentuale, deoarece trecerea este de la 1,3 lei/kWh la 1,5 lei/kWh.

Noile modificări din sistemul de facturare vor lovi în special românii care au consumuri mici sau moderate, adică majoritatea populației, se observă din analiza mai sus expusă.

„Circa jumătate dintre consumatorii casnici de energie din România sunt la nivelul de sub 100 kWh pe lună, iar o treime sunt în intervalul 100-255 kWh pe lună”, spun oamenii din industrie.

Așadar, aproximativ 4,5 milioane de consumatori din România riscă să primească, de la 1 iulie, facturi aproape duble la curent. În prezent, nu există un plan concret pentru a diminua impactul, ci doar câteva scenarii în discuție.

Burduja anunță schimbări majore după 1 iulie! Doar consumatorii vulnerabili vor mai primi ajutor de la stat – ce scenarii sunt pe masă și cât va costa sprijinul.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat ce urmează după eliminarea schemei de plafonare și cine ar putea beneficia de sprijin în continuare.

„De la 1 iulie expiră schema de compensare – plafonare şi sprijinul statului va fi direcţionat către consumatorii vulnerabili. Acesta este planul. Noi lucrăm pe mai multe scenarii şi angajamentul este acelaşi: să nu lăsăm niciun român în urmă.

În prezent, sunt 250.000 de gospodării care beneficiază de suplimentul de energie. Împreună cu Ministerul Muncii, am lucrat pe trei scenarii, cu o anvelopă bugetară aferentă la fiecare, în care pragul de venit minim creşte între 29% faţă de nivelul actual şi 90%.

Suma necesară de la bugetul de stat este cuprinsă între 300 milioane de euro şi 1 miliard de euro, pe an, în funcţie de scenariul ales. Urmează să discutăm cu Ministerul Finanţelor”, a menţionat Sebastian Burduja, la evenimentul Energy Expo 2025.

Facturile la curent cresc inevitabil! Specialiștii avertizează: doar jumătate din preț e energia, restul sunt taxe și tarife reglementate.

Specialiștii în energie atrag atenția că scumpirile la facturile de curent sunt inevitabile, cel puțin pe termen scurt. Reprezentanții EPG (Energy Policy Group) explică faptul că majorările sunt cauzate atât de creșterea prețului energiei active, cât și de tarifele reglementate, care au fost majorate la începutul anului.

Potrivit acestora, energia activă reprezintă mai puțin de jumătate din valoarea totală a facturii. Restul sumei este generat de tarifele de rețea și de taxele impuse de stat.

„Pe termen scurt, creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici este inevitabilă, fiind determinată atât de costul energiei active, cât şi de majorarea tarifelor reglementate, aplicată la începutul acestui an.

Având în vedere structura preţului energiei, se poate observa că energia activă reprezintă mai puţin de 50% din valoarea totală achitată de consumator. Diferenţa este generată de tarifele reglementate aferente serviciilor de reţea, precum şi de componenta fiscal”, explică reprezentanţii EPG.

Subvențiile nu trebuie aruncate la întâmplare! Experții cer un calendar clar și sprijin țintit pentru cei vulnerabili

Experții atrag atenția că tranziția de la schema de plafonare trebuie făcută cu maximă responsabilitate, iar sprijinul să fie bine direcționat. Măsurile viitoare trebuie să fie clare, fundamentate și să evite haosul legislativ.

„Printre principalele măsuri pe care autorităţile ar trebui să le adopte se numără asumarea şi menţinerea strictă a unui calendar clar privind renunţarea la plafonare, precum şi elaborarea unor scheme de sprijin dedicate consumatorilor vulnerabili, bazate pe analize fundamentate şi date relevante.

Astfel încât măsurile să fie bine ţintite şi clar orientate către nevoile reale ale populaţiei, evitând transformarea procesului într-un demers arbitrar. Sprijinul va trebui să fie direcţionat către cei care au cu adevărat nevoie de el, pe baza unor criterii clare şi obiective, pentru a asigura eficienţa şi echitatea măsurilor implementate.”, punctează specialiștii.

Tags: