News
notix pixel id

De la 1 iulie se introduce ”contribuția personală” în sănătate. Ce înseamnă asta atunci când mergi la un spital privat

Luna iulie vine cu schimbări în sistemul asigurărilor de sănătate. Se introduce ”contribuția personală” pentru pacienți.
20.06.2021 | 15:35
De la 1 iulie se introduce ”contribuția personală” în sănătate. Ce înseamnă asta atunci când mergi la un spital privat
De la 1 iulie se introduce ”contribuția personală” în sănătate. Ce înseamnă asta atunci când mergi la un spital privat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luna viitoare vine cu schimbări importante în sistemul asigurărilor de sănătate din România.

De la 1 iulie cetățenii se vor putea trata în spitalele private, o parte din bani fiind suportați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Modificări în sistemul asigurărilor de sănătate. De la 1 iulie se introduce ”contribuția personală”

Mai exact, fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare.

În această perioadă, beneficiarul poate căuta şi alte oferte pentru tratamentul necesar, spune șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Adrian Gheorghe.

ADVERTISEMENT

Va fi introdusă ”contribuția personală” pentru pacienți, care este o chestiune diferită de coplată.

Această ”contribuție personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferența dintre tariful decontat din Fondul național unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului și tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiași caz.

ADVERTISEMENT

”În acest moment, o persoană asigurată în sistemul național al asigurărilor de sănătate se poate trata la un spital privat. ‘Contribuția personală’ de la 1 iulie nu schimbă această realitate și nu aduce o noutate, acest lucru deja se poate întâmpla.

Ce se va întâmpla nou de la 1 iulie este că acest principiu de ‘banul/contribuția urmează pacientul’ se menține și, în plus, atunci când pacientul se va prezenta la spitalul privat, va primi în primă fază ceea ce se cheamă un ‘deviz estimativ’, care i se va prezenta transparent: cât decontează Casa din Fond pentru intervenția pe care urmează să o suporte pacientul asigurat și cât percepe în plus spitalul privat pentru rezolvarea cazului – detaliat, pe categorii de cheltuieli (resursă umană, medicamente, materiale sanitare etc), conform unui model standard, care se găsește în normele de aplicare ale contractului-cadru” a explicat Adrian Gheorghe la Digi24.

ADVERTISEMENT

Cum va funcționa ”contribuția personală din 2022”

Din 2022, autoritățile se gândesc să introducă această ”contribuție personală” și pentru analize.

”Măsura ‘contribuției personale’ este prevăzută în lege de ceva timp și se referă la ambulatoriu de specialitate, ambulatoriu paraclinic (analize și investigații) și spitalizare continuă.

ADVERTISEMENT

De la 1 iulie, măsura contribuției se aplică numai pentru spitalizare. Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate și planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulator de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022”, a mai precizat Adrian Gheorghe.

Contribuția personală reprezintă o diferență între cât se decontează din Fond și cât este tariful perceput, mai apropiat de costul real. Coplata este de asemenea un transfer financiar în sistem, dar nu are o legătură directă cu costul real, mai anunță șeful CNAS.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri