News

De la 11.000 la 500 de cazuri Covid, într-o lună! Cum a reuşit Israelul să ţină pandemia în frâu

05.11.2020 | 18:40
De la 11000 la 500 de cazuri Covid intro luna Cum a reusit Israelul sa tina pandemia in frau
ADVERTISEMENT

În vreme ce Europa înregistrează bilanțuri record ale infectărilor cu noul coronavirus și tot mai multe țări intră în carantină, Israelul anunță o nouă etapă de relaxări ale restricțiilor, după ce numărul de cazuri a ajuns de la peste 11.000 de cazuri  pe zi în luna septembrie, la doar 500 spre finalul lunii octombrie.

Magazinele stradale din Israel vor putea fi redeschise începând de duminică, permițând accesul a maxim patru persoane în același timp, a anunțat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

ADVERTISEMENT

Carantina la nivel național în Israel a fost ridicată la 18 octombrie, dar multe restricții au rămas în vigoare.

Cum a reușit Israelul să reducă numărul cazurilor?

Israelul a reușit să aplatizeze curba infectărilor prin măsuri draconice, inclusiv interzicerea călătoriei la mai mult de un kilometru de casă, închiderea școlilor, a tuturor afacerilor neesențiale, interzicerea adunărilor publice și a evenimentelor, inclusiv a celor familiale sau religioase și anchete epidemiologice stricte.

ADVERTISEMENT

Așa s-a reușit reducerea bruscă a numărului zilnic de infecții cu coronavirus de la peste 11.000 la jumătatea lunii septembrie la câteva sute până la sfârșitul lunii octombrie.

Procesul de relaxare a restricțiilor se va face lent, afacerile neesențiale au rămas închise, oficialii din domeniul Sănătății cerând redeschiderea lentă și treptată a economiei și a școlilor.

ADVERTISEMENT

La aproape două luni după ce au fost închise, miniștrii israelieni au votat pentru redeschiderea magazinelor stradale. Măsura le exclude pe cele din mall-uri sau centre comerciale și se aplică numai în zonele cu cele mai mici rate de infecție.

Ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, a votat împotriva redeschiderii magazinelor din cauza creșterii ratelor de transmitere a infecțiilor în rândul publicului israelian, avertizând că aceasta ar putea duce la „mai multe focare și un al treilea lockdown”.

ADVERTISEMENT

Oficialii au arătat cifre care arată că tendința de scădere a numărului de infecții s-a oprit și, probabil, a început să se inverseze.

Ronni Gamzu, coordonatorul luptei împotriva COVID-19, s-a declarat, de asemenea, împotriva relaxării restricțiilor din cauza ratei de cazuri noi care rezultă din fiecare infecție cu coronavirus. Gamzu a avertizat că rata de reproducere a infecției în Israel era 0,88 și peste 1 în localitățile arabe, mult peste nivelul de 0,8 stabilit de cabinet ca un nivel minim necesar pentru redeschiderea afacerilor.

Primul ministru Benjamin Netanyahu, care, de asemenea, ar fi fost reticent în a accepta relaxările, a avertizat că guvernul ar putea retrage unele restricții dacă numerele vor continua să crească.

„Știm că există o anumită creștere a ratei de infecție și, din această cauză, vom decide săptămâna viitoare, înainte de a treia etapă de relaxare a restricțiilor, că, dacă există mai multe infecții, va trebui să ne oprim și poate chiar să înăsprim restricțiile”, a spus el, citat de The Times of Israel.

Israelul începe testarea vaccinului contra COVID-19 pe oameni

Un vaccin împotriva infecției cu noul coronavirus va fi testat luna aceasta pe 80 de voluntari în centrele medicale Hadassah și Sheba. Jumătate dintre ei vor primi serul, iar cealalată jumătate un placebo.

Vaccinul, botezat „BriLife”, este creat de Institutul israelian de cercetări biologice (IIBR).

După injectarea serului, participanții care au primit vaccinul vor fi monitorizați pe o perioadă de trei săptămâni, pentru ca cercetătorii să determine dacă au dezvoltat anticorpi.

A doua fază, programată pentru luna decembrie, va include teste de siguranță care vor fi efectuate pe 960 de voluntari.

În a treia și ultima fază, în aproximativ șase luni, eficacitatea vaccinului va fi testată cu participarea a până la 30.000 de voluntari.

IIBR, un institut guvernamental fondat în 1952 și situat în centrul orașului Ness Ziona, se ocupă cu cercetarea aplicată în domeniile biologiei, microbiologiei, chimiei medicale, științelor naturii și științelor mediului.

ADVERTISEMENT