Sport

De la agonie la extaz și intrarea în cărțile de istorie! Care a fost drumul lui Carlo Ancelotti spre câștigarea titlului în cele mai tari 5 campionate din Europa. Video

Italianul Carlo Ancelotti a devenit primul antrenor din istorie care câștigă titlul de campion în cele mai puternice cinci campionate din Europa, cu AC Milan, Chelsea, PSG, Bayern Munchen și Real Madrid.
30.04.2022 | 21:55
De la agonie la extaz si intrarea in cartile de istorie Care a fost drumul lui Carlo Ancelotti spre castigarea titlului in cele mai tari 5 campionate din Europa Video
După succesele cu AC Milan, Chelsea, PSG și Bayern Munchen, Carlo Ancelotti a devenit primul antrenor care triumfă în primele cinci ligi ale Europei, după ce a câștigat titlul în La Liga cu Real Madrid.
ADVERTISEMENT

Atunci când Carlo Ancelotti încă juca, Arrigo Sacchi a insistat pe lângă Silvio Berlusconi pentru a-l transfera de la AS Roma, garantând gloria continentală de prezența acestuia în echipa Milanului. Deși genunchii lui Ancelotti erau șubreziți după două operații de ligamente încrucișate și trei de menisc, motivația legendarului antrenor italian care a revoluționat fotbalul european la sfârșitul anilor ’80 a fost că are nevoie de un creier la mijlocul terenului: “Dacă îi obții semnătura, voi câștiga titlul. Categoric.”

Ancelotti, jignit la primul lui meci la Juventus: “Un porc nu poate antrena”

Iar de atunci și până în prezent, Carlo Ancelotti s-a dovedit una dintre cele mai strălucitoare minți ale fotbalului. Unul dintre cei doar șapte oameni care au cucerit Cupa Campionilor atât ca jucător, cât și ca antrenor, italianul a scris astăzi o nouă pagină de istorie. El a devenit primul antrenor care triumfă în cele mai tari cinci ligi din Europa: Serie A, Premier League, Bundesliga, Ligue 1 și La Liga.

ADVERTISEMENT

Dar în drumul său până la această performanță unică, Ancelotti a avut de depășit și destule obstacole, eșecuri neașteptate și chiar jigniri. Așa s-a întâmplat în august 1999, când a debutat pe banca lui Juventus într-un meci cu Reggina, iar fanii bianconeri l-au întâmpinat cu un mesaj defăimător: “Un porc nu poate antrena. Ancelotti, pleacă!”

Dar Carlo a demonstrat că poate antrena, ba chiar foarte bine, cu toate că a avut de așteptat încă patru ani pentru a obține primul său trofeu major, Champions League, după o finală câștigată cu AC Milan la lovituri de departajare tocmai în fața lui Juventus. Iar în 2004, el și-a trecut în palmares primul titlu de campion ca antrenor în Serie A. Avea să fie și singurul în Il Calcio, deși a mai antrenat încă șase ani ulterior, cinci la Milan și unul la Napoli.

ADVERTISEMENT

Campion în primul an cu Chelsea, urmat de un sezon ratat

Ajuns la Chelsea în 2009, Ancelotti a reușit eventul campionat-cupă încă din primul sezon și a pornit lansat și în stagiunea următoare, cu șase victorii în primele șapte runde din Premier League. Dar de la jumătatea lui noiembrie 2010 până după Crăciun, Chelsea a legat șase meciuri consecutive fără victorie, serie ce a inclus și un umilitor 0-3 cu Sunderland pe teren propriu și care îi va scoate pe londonezi din cursa spre coroana din Premier League.

Seria umilințelor a fost completată de eliminările rapide din turul al patrulea al FA Cup în fața lui Everton, respectiv din turul trei al Cupei Ligii, și de eșecul din sferturile Champions League în fața lui Manchester United, cu scorul general de 1-3.

ADVERTISEMENT

Așa că Ancelotti a fost demis la finalul sezonului 2010-2011 de Roman Abramovici și a stat jumătate de an pe bară înainte de a-și găsi un nou angajament. Următoarea sa destinație a fost Paris Saint-Germain, care abia ajunsese sub tutela șeicilor din Qatar. Deși echipa ocupa primul loc la finalul turului, noua conducere a lui PSG își dorea un antrenor cu ștaif, așa că a apelat la italian.

În primul lui sezon la PSG, a plecat de pe primul loc și a terminat pe doi, învins de Montpellier

Ancelotti l-a înlocuit pe Antoine Kombouare, dar nu a reușit să mențină gruparea pariziană în fruntea Ligue 1 până la finalul stagiunii. Astfel, PSG a terminat pe locul secund în Ligue 1, la trei puncte în urma marii surprize Montpellier. Abia în sezonul 2012-2013, după ce s-a întărit cu Zlatan Ibrahimovic și Thiago Silva, Parisul a izbutit să spargă gheața și să obțină primul său titlu după o așteptare de aproape două decenii.

ADVERTISEMENT

Dacă lupta pentru coroana de campioană a fost o formalitate, PSG impunându-se cu un avans de 12 puncte în fața următoarei clasate, Olympique Marseille, în celelalte competiții, Ancelotti a fost eliminat în sferturile de finală fără a fi, însă, înfrânt: în Cupa Ligii și în Cupa Franței, după penalty-uri, iar în Champions League de FC Barcelona, după 3-3 la general, dar un gol în plus înscris în deplasare de catalani.

După al treilea campionat major din Europa trecut în palmares, Carlo Ancelotti a făcut pasul spre Spania, la Real Madrid, unde l-a înlocuit pe Jose Mourinho. În primul său an, italianul a adus pe Santiago Bernabeu mult-visata La Decima și a fost la un pas de a deveni primul om care îi conduce pe albi spre o triplă istorică, titlu-Copa del Rey-Champions League.

În primul mandat la Real, titlul i-a scăpat de două ori printre degete în ultimele etape

Deși a câștigat și Cupa Spaniei în fața Barcelonei, Ancelotti nu și-a putut păstra echipa concentrată și asupra campionatului, deși era în pole-position cu patru etape rămase de jucat. Dar două remize cu Valencia și Valladolid și o înfrângere neașteptată cu Celta Vigo au lăsat-o pe Real în afara luptei pentru titlu în ultima rundă, decis în urma meciului direct dintre Atletico și Barca.

În ediția 2014-2015, Carlo Ancelotti a fost eliminat de Atletico în Copa del Rey și de Juventus în semifinalele Champions League și a ratat titlul la două puncte în fața Barcelonei, deși a condus clasamentul aproape tot sezonul. Aceste eșecuri i-au fost fatale italianului, care, după un an sabatic, a ajuns în 2016 la Bayern Munchen ca înlocuitor al lui Pep Guardiola.

El a cucerit titlul în Bundesliga în primul său an în Bavaria, dar în al doilea sezon, nu a mai apucat să mănânce panettone-le de Crăciun, după cum umblă o vorbă printre antrenorii din Italia. Ancelotti a fost demis după un eșec usturător cu 0-3 în fața lui PSG, în a doua etapă a grupelor Champions League.

“Real Madrid, cel mai bun post din lume pentru un antrenor”

Carlo Ancelotti a revenit în prim-plan în acest sezon, când Real Madrid a apelat din nou la serviciile sale după plecarea lui Zinedine Zidane, cu toate că puțini mai credeau în el, considerând că steaua lui norocoasă a apus de mult. Scepticii îl considerau chiar un antrenor îmbătrânit, perimat și care și-a pierdut aura de învingător.

Dar italianul de 62 de ani a profitat de această șansă neașteptată, după cum el însuși a descris-o, și a cucerit titlul în La Liga într-o manieră categorică. “Nu m-am gândit niciodată că voi mai reveni la Real Madrid, în cel mai bun post din lume pentru un antrenor”, a declarat Ancelotti care a demonstrat că poate să învețe din propriile greșeli.

Depășit doar de Pep Guardiola la numărul de prezențe în semifinalele Champions League și în ceea ce privește procentajul victoriilor în cea mai puternică întrecere continentală inter-cluburi, Ancelotti a scris o nouă pagină de  aur în istoria fotbalului.

Nimeni nu a mai câștigat titlul în La Liga atât de clar precum Real în 2022

De la acordarea a trei puncte pentru victorie în La Liga, din stagiunea 1995-1996 încoace, nicio echipă nu a avut un avans de 15 puncte în fața următoarei clasate în această fază a campionatului. În plus, câștigarea titlului de astăzi, cu patru etape rămase de disputat, reprezintă o premieră pentru Real Madrid în ultimii 32 de ani.

ADVERTISEMENT