Sporturi

De la bancnota lui Ashe, la cecul Biancăi. Drumul incredibil parcurs în tenis în ultimii 50 de ani

12.01.2020 | 23:30
De la bancnota lui Ashe la cecul Biancai Drumul incredibil parcurs in tenis in ultimii 50 de ani
ADVERTISEMENT

FANATIK vă prezintă drumul incredibil parcurs de tenis între 1968 și 2019. Sportivii care câștigă milioane de dolari astăzi nu au voie să uite de Arthur Ashe, parcă un nume predestinat (n.r – „ashe” înseamnă cenușă în limba engleză). Omul care a scos sportul alb din cenușă…

De la bancnota lui Ashe, la cecul Biancăi

Pe 8 septembrie 1968 se încheia prima ediție a US Open din Era… Open (!), în care le-a fost permis accesul și jucătorilor profesioniști. Cu o victorie în cinci seturi a lui Arthur Ashe în fața olandezului Tom Okker. În costume de un alb imaculat, pe iarba din New York, Ashe și Okker au zâmbit specatorilor.

ADVERTISEMENT

S-au felicitat, s-au îmbrățișat, totul frumos. Până când a venit vorba de împărțirea banilor. Premii record la acea ediție a turneului de Grand Slam. 100.000 de dolari în total. Deși învins, Okker a luat potul cel mare. 14.000! Ashe? Lui i s-a dat câte o bancontă pentru fiecare zi petrecută în turneu.

20 de dolari pe zi, cât să acopere cheltuielile de masă. O nedreptate pe care Ashe nu o trăia prima dată. Nu peste tot în SUA avea voie să joace contra albilor. Și nici acces la orice teren de antrenament. A luat doar atât pentru că nu era încă profesionist.

ADVERTISEMENT

Sacrificiul făcut de fratele lui Ashe: a mai mers „o tură” în Vietnam pentru ca Arthur să joace tenis!

Ashe a ales să rămână amator pentru că doar așa ar fi putut să joace pentru echipa de Cupa Davis a SUA, campioană în același an. În plus, i se transmisese clar că datorită (sau, din punctul de vedere al autorităților, mai bine spus era „din cauza”…) aparițiilor sale la Cupa Davis reușise să fenteze serviciul militar.

Și, implicit, războiul din Vietnam. Dar mai ales datorită fratelui său, cu cinci ani mai tânăr. Când abia împlinise 19 ani, în 1967, Johnnie Ashe era deja veteran în Vietnam. Fusese ales pentru a se întoarce acasă, după doi ani în care înfruntase moartea zilnic. Dar a ales să mai stea „o tură” printre bombe.

ADVERTISEMENT

„Am auzit că niciodată nu vor trimite frați pe front, așa că am ales să rămân în Vietnam. Îmi era teamă că dacă mă întorc eu, îl vor lua pe Arthur. Iar el trebuia să își vadă de tenisul lui. Să scrie istorie!”, povestea mulţi ani mai târziu Johnnie Ashe.

Bianca Andreescu şi cecul de 3,85 milioane de dolari

Facem un arc peste timp şi ajungem pe 7 septembrie 2019. Bianca Andreescu este câștigătoarea surpriză a turneului de la US Open. A trecut de Serena Williams. Pentru această victorie, sportiva născută în Canada, din părinți români, a încasat un cec uriaș. La propriu și la figurat. În valoare de 3,85 de milioane de dolari. Zâmbește și îl arată publicului. Lacrimi.

ADVERTISEMENT

În tribune, printre cei care aplaudă momentul, este și Johnnie Ashe. Omul care a ales să mai meargă „o tură” în Vietnam pentru ca fratele său să fie primul jucător de tenis de culoare care a câștigat un Grand Slam. Și să fie răsplătit cu glorie, plus 20 de dolari pe zi pentru mâncare. Cum știe viața să ne ironizeze de fiecare dată…

Johnnie Ashe, în tribune să o vadă pe Bianca

Și ca tabloul să fie complet, totul se întâmplă pe cea mai mare arenă de tenis din lume, numită… „Arthur Ashe”! Un omagiu adus lui Ashe, care a murit la 50 de ani, răpus de pneumonie. Cu 10 ani înainte fusese infestat cu virusul HIV în timpul unei operații pe cord.

A aflat despre boală abia în 1988, când se afla în spital pentru o operație pe creier. S-a ascuns timp de patru ani, gândindu-se că boala îl va întoarce în timp, la statutul de neacceptat social. În 1992, cu doar câteva luni înainte să moară, Ashe a recunoscut că are HIV. Era sătul să mintă pentru a fi acceptat. Deși ar fi trebuit să fie, pentru toți, un mare erou.

Australian Open 2020 va aduce un nou record. Peste 4 milioane de dolari la un Grand Slam

După 1968, premiile din tenis au crescut constant, iar turneul de la US Open a fost mai de fiecare dată cel la care s-a dat tonul pentru majorarea „potului”. În 1983, a fost pentru prima dată când cei doi învingători au primit sume din şase cifre. Au fost 120.000 de dolari de fiecare pentru Jimmy Connors şi Martina Navratilova, învingătorii din acel an.

Abia 20 de ani mai târziu, în 2003, se atingea un prag istoric. Un milion de euro pentru învingătorii de la US Open. Andy Roddick s-a impus la masculin, în vreme ce turneul feminin a fost câştigat de Justine Henin.

Cele 3,85 milioane de dolari acordate în 2019 reprezintă recordul pentru un turneu de Grand Slam. Un record care va fi bătut în chiar prima lună din 2020. Premiile stabilite pentru învingătorii de la Melbourne sunt de 4,1 milioane de dolari. Ar putea fi o uriaşă lovitură pentru Simona Halep, care a fost recompensată cu trei milioane de dolari pentru titlul de la Wimbledon, de anul trecut.

Serena Williams a ajuns sportiva cu cele mai mari câștiguri din istorie

Pe parcursul anului 1971, Rod Laver reușea să câștige un total de 292.717 de dolari, performanță care a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai mari câștiguri din istoria tenisului pe parcursul a 12 luni. În plus, faimosul australian devenea și primul jucător care sare pragul milionului de dolari câștigați din tenis. Pentru asta, Laver a avut nevoie, printre altele, de 11 titluri de Grand Slam la simplu.

La feminin, lucrurile au fost mult timp mult mai complicate. În același an, 1971, o femeie ar fi trebuit să câștige toate cele 19 competiții din calendar pentru a ajunge la aproximativ 300.000 de dolari, atât cât obținea Laver.

Billie Jean King, cea mai bine plătită femeie din tenis în 1971, era prima care atingea pragul de 100.000 de dolari. În 2009, spre exemplu, 143 de femei au câștigat sume cu minimum șase cifre din tenis.

Cinci ani mai târziu, în 1976, Chris Evert era prima femeie care ajungea la peste un milion de dolari în carieră. Pentru ca Navratilova să spargă toate recordurile cu performanțele ei incredibile. În 1982, ea devenea prima femeie care câștigă peste un milion de dolari pe parcursul unui singur an, cu un total de 1.475.055. Doar doi ani mai târziu, aceeași Navratilova reușea să câștige peste două milioane de dolari în același an.

Următoarele praguri erau trecute pe rând de Martina Hingis (peste 3 milioane $ în 1997), Kim Clijsters (peste 4 milioane $ în 2003) şi Justine Henin (peste 5 milioane $ în 2007).

Dar toate aceste sume au părut ridicole după apariţia Serenei Williams. În 2009, după ce se impunea la Australian Open, americanca devenea prima sportivă din istorie care obţine peste 23 de milioane cde dolari din premii.

Barty, peste 11 milioane de dolari în 2019! Halep, pe doi!

2019 a adus o adevărată nebunie în circuitul feminin. Ashleigh Barty a trecut de 11 milioane de dolari câștigați în doar 12 luni! Iar Simona Halep a fost pe locul doi la cele mai mari câștiguri obținute, deși nu a avut un an chiar spectaculos. A obținut aproape 7 milioane de dolari și a ajuns la un total al carierei de 35.108.021$!

Sumă care o plasează pe locul 5 în istorie, după surorile Williams, Șarapova și Wozniacki. Pe daneză o va depăși la începutul anului viitor, iar în 2020 va trece, cel mai probabil, și peste rusoaică. Are șanse mari să treacă și peste Venus, care a ajuns la 41.736.538$. Serena este intangibilă, cu 92.543.816$ câștigați în întraga carieră!!!

Cum au ajuns femeile să ia mai mulți bani decât bărbații

Lupta pentru plata egală în tenisul feminin a fost un subiect fierbinte foarte mulți ani. Vedetele din WTA au cerut să li se facă dreptate, de la Billie Jean King, până la Serena Williams. Ca să numim doar două dintre cele mai active voci. Iar drumul a fost plin de greutăți, mai ales că starurile din ATP nu s-au ferit să se opună. Argumentul băieților a fost legat de audiențe, dar și de faptul că ei sunt nevoiți să joace cinci seturi în turneele majore.

Totuși, ultimii ani au dus la egalizarea premiilor la mai toate turneele din calendar. Ba, chiar mai mult, finalul lui 2019 a adus o mișcare incredibilă. Turneul Campioanelor s-a mutat la Shenzhen, iar competiția a beneficiat de fonduri de premiere incredibile.

14 milioane de dolari, deși vorbim despre doar 8 jucătoare la simplu, cele care își împart grosul. 4,42 milioane de dolari, cel mai mare premiu din istoria tenisului, a fost câștigat de Barty la Shenzhen. În doar o săptămână de muncă!

Deși a avut pe afiș jucători ca Nadal, Djokovic și Federer, Turneul Campionilor 2019 a avut premii mult mai mici decât competiția feminină. 9 milioane de dolari au fost împărțiți de toți participanți, atât la simplu, cât și la dublu.

Jucătorii încă se mai plâng! Isner: „Am ieșit pe minus la Wimbledon 2019!”

În ciuda sumelor uriașe care se vehiculează în tenis, mulți jucători din top 100 încă se mai plâng că ies în pierdere la multe dintre turneele la care participă. Tocmai de asta, ITF a încercat să mărească în special sumele acordate pentru sportivii eliminați în primele tururi. La Wimbledon 2019 s-au acordat 45.000 de lire sterline doar pentru participarea pe tabloul principal!

„Când particip la un Grand Slam, trebuie să îmi închiriez o casă pentru două săptămâni. Pentru mine, pentru familie, pentru staff-ul meu. Deoarece sunt mulți jucători și mulți fani care caută și ei cazări, prețurile cresc incredibil. Am plătit 30.000 de lire sterline pentru a închiria o casă pentru două săptămâni.

Fiind eliminat în primul tur, am încasat doar 45.000 de lire. Banii ăștia nu mi-au ajuns de chirie, bani de avion și plata staff-ului meu. Practic, nu doar că am muncit pe gratis, ci a trebuit să și scot bani din buzunar”, a povestit americanul John Isner.

„Am auzit că niciodată nu vor trimite frați pe front, așa că am ales să rămân în Vietnam. Îmi era teamă că dacă mă întorc eu, îl vor lua pe Arthur. Iar el trebuia să își vadă de tenisul lui. Să scrie istorie!”
Johnnie Ashe, fratele lui Arthur Ashe

„La Wimbledon 2019 am luat 45.000 de lire sterline, după ce am fost eliminat în primul tur. Practic, banii ăștia nu mi-au ajuns pentru chirie, bilete de avion și plata staff-ului meu”
John Isner

  • 35 de milioane de dolari este pragul pe care Simona Halep deja l-a depășit când vine vorba despre câștigurile din tenis
  • 20 de dolari pentru fiecare zi petrecută în turneu este suma pe care a câștigat-o Arthur Ashe la US Open 1968, turneu pe care l-a câștigat
ADVERTISEMENT