De la ,,Caradona” la Maradona. 20 octombrie 1976: debutul la Argentinos Juniors. Video

SPECIAL FANATIK
Bogdan Ciutacu   
în Fotbal international
20/10/2020, 16:22
De la ,,Caradona” la Maradona. 20 octombrie 1976: debutul la Argentinos Juniors. Video SPECIAL FANATIK
De la ,,Caradona'' la Maradona. 20 octombrie 1976: debutul la Argentinos Juniors. Video

Octombrie ar putea fi luna dedicată lui Pele, născut pe 23 octombrie, dar mai ales lui Maradona, care a debutat în fotbalul profesionist pe 20 octombrie 1976, iar pe 30 octombrie va împlini 60 de ani.

FANATIK scrie acest material dedicat lui Maradona, pentru a explica drumul de la anonim la zeu, după ce acum 44 de ani, la primul meci în fotbalul profesionist, debuta în tricoul lui Argentinos Juniors la nici 16 ani.

Ceea ce înseamnă Maradona în ziua de azi poate fi considerat o nebunie, dacă ne gândim la primul moment în care numele său a fost pentru prima oară pe buzele argentinienilor, la un meci de copii, iar jurnaliștii i-au greșit numele și au scris despre ,,Caradona”, conform wesport.

 

Diego Armando Maradona: ,,Ziua în care am atins cerul cu mâinile: 20 octombrie, 1976”

Drumul de la Caradona la Maradona este presărat cu multe obstacole, prima interacțiune cu sportul rege fiind la vârsta de doar trei ani, când a primit de ziua sa o minge, cu care a dormit sub tricou timp de șase luni, pentru a fi sigur că nimeni nu îi va fura singura comoară pe care o avea, provenind din cea mai săracă familie din Villa Fiorito, suburbie a capitalei Buenos Aires.

Maradona a atras pentru prima oară atenția la vârsta de nouă ani, într-un meci de copii după care a apărut primul articol scris vreodată despre Maradona, în ziarul Clarin, dar numele său a fost scris greșit: ,,Caradona” și în care era descris drept ,,un copil cu atitudinea și talentul unui mare fotbalist”.

La 10 ani, Maradona a fost remarcat de către un talentat căutător de tineri jucători, în timp ce juca la Estrella Roja, un club din vecinătatea unde locuia. A devenit juniorul lui Los Cebollitas (Micile Cepe), echipa de juniori a clubului din Buenos Aires, Argentinos Juniors.

Maradona, de la circar în pauza meciurilor, la idolul tribunelor

La Argentinos Juniors Maradona a fost copil de mingi la meciurile echipei de seniori și era responsabil să binedispună publicul de pe stadion arătându-și măiestria cu mingea în pauzele meciurilor, iar spectatorii au început să îl ceară pe teren pe puștiul mingicar. Era de altfel singura bucurie a fanilor lui Argentinos care erau dezamăgiți de fiecare dată când pauza se termina și se întorceau la mediocritatea de pe teren.

Pe 20 octombrie 1976 avea însă să se schimbe totul. Maradona intra de data asta după pauza meciului, iar la prima fază îi dă mingea printre picioare celui mai experimentat jucător de pe teren, iar tribunele exultă cu primul ,,Ole!” din cariera lui Maradona. Puștiul de nici 16 ani, cu numărul 16 pe teren avea să confiște în mai puțin de o lună numărul 10, pe care îl va purta din acel moment pentru totdeauna.

Primul antrenor al lui Maradona, Francis Cornejo a descris într-un mod extraordinar prima întâlnire cu Maradona în cartea sa: ,,Se spune că oamenii sunt martori la cel puțin un miracol în viață, dar cei mai mulți nici măcar nu realizează. Dar eu mi-am dat seama. Miracolul meu s-a întâmplat într-o sâmbătă ploioasă a anului 1969, când un copil de 8 ani s-a prezentat în fața mea și a făcut lucruri pe care nu le-am mai văzut în viața mea”, l-a descris Cornejo pe puștiul al cărui nume va fi rostit pe veci de toți cei care iubesc cu adevărat fotbalul.

Închide ×