Șoferii trebuie să fie atenți, deoarece polițiștii scot 700 de radare inteligente pe cele mai periculoase șosele din România. Aparatele pot identifica o serie de nereguli, de la viteza necorespunzătoare, până la modul în care s-a făcut o depășire.
700 de astfel de radare fixe vor fi montate pe șoselele din România, în special pe cele care sunt considerate periculoase, din cauza accidetentelor rutiere. Acestea pot identifica culoarea mașinii, marca, numărul de înmatriculare și persoana care se află la volan.
În același timp, aparatele inteligente pot detecta nereguli la peste un kilometru și pot măsura viteza în jumătate de secundă. Se ia, totuși, în considerare și o eroare de plus, minus doi kilometri.
Radarele pot surprinde și alte abateri în trafic, nu numai viteza necorespunzătoare. Șoferii pot fi sancționați și dacă au un comportament agresiv, dacă nu folosesc luminile corespunzător, sau dacă depășesc într-un loc sau mod nepermis.
Aparatele montate pe trepied vor fi poziționate pe drumurile naționale periculoase, printre care DN1, DN2, DN6, DN7 și DN17. De asemenea, se vor amplasa și pe autostrăzile A1, A2, A3 și A0. Și pe E85, numit și „Drumul morții” va exista un astfel de radar.
„Acest aparat este utilizat doar pe acele zone cu risc crescut de accidente. Sunt stabilite cu specialiști în siguranță rutieră, se fac niște analize tactice, în care sunt stabilite aceste zone”, a declarat Claudiu Costea, Brigada Rutieră, conform observatornews.ro.
Toate imaginile stocate pe cardul de memorie vor fi încărcate în platorma ministerului. Agenții centrului de management al traficului le verifică, după care trimit o notificare proprietarilor mașinilor, în care se cere și identitatea celui care se afla la volan.
Mai apoi, oamenii legii trimit amenzile prin poștă sau le transmit prin intermediul platformei ghiseul.ro. Dacă cineva oferă datele altei persoane, încercând să scape de o amendă, se poate alege cu o sancțiune de până la 4.000 de lei și dosar penal.