Avem numeroase regiuni în România, iar una dintre ele este chiar Transilvania. De unde vine însă denumirea? Numele Transilvania provine din limba latină și este alcătuit din două părți.
Cei care au ajuns vreodată în Transilvania știu probabil că această regiune e una dintre cele mai fascinante din Europa. Peisajele sunt unele aparte, iar istoria este și ea una cât se poate de interesantă.
Și totuși de unde vine denumirea de Transilvania și cum a ajuns acest loc cu adevărat spectaculos din România să poarte un astfel de nume? După cum spunea mai devreme, numele, care provine din limba latină, poate fi împărțit în două părți.
Este vorba despre ”trans”, care înseamnă ”dincolo de”, sau ”peste” și cea de a doua parte, ”silva” care înseamnă ”pădure”. Practic denumirea de Transilvania înseamnă ”dincolo de pădure” ori ”ținutul de dincolo de păduri”.
Denumirea a fost utilizată de către administrația Regatului Ungariei în Evul Mediu pentru a desemna teritoriul situat la est de Munții Apuseni. Ținutul era la acea vreme înconjurat de păduri dese și nimeni probabil nu se gândea că în timp va deveni una dintre cele mai apreciate regiuni din România.
Menționăm faptul că prima atestare documentară a numelui Transilvania datează din anul 1075. Denumirea este menționată în documente medievale latinești. Și ulterior, aceasta a ajuns în mai multe limbi europene.
Deși și-a păstrat structura originală, e posibil ca denumirea de Transilvania să o auzim în diferite moduri. Exemplu este Transylvania în engleză, Siebenbürgen în germană, ori Erdély în maghiară.
În ceea ce privește originea numelui Ardeal, aici lucrurile sunt ceva mai diferite. Dacă despre Transilvania se cunosc câteva detalii, iată că în cazul Ardealului stau în spate câteva nelămuriri.
De altfel de-a lungul timpului au existat mai multe teorii lingvistice și istorice. Chiar și așa, nu este clar modul în care acest nume a fost ales și cu atât mai puțin cine și când a decis implementarea acestuia.