News

De la conducerea unei case de amanet la șefia unei firme de stat. Liberalul numit director general al unei companii din energie

Formenerg SA, înființată în 2001, și deținută de compania de stat Transelectrica, are ca principală misiune pregătirea specialiștilor din domeniu
18.04.2023 | 09:33
De la conducerea unei case de amanet la sefia unei firme de stat Liberalul numit director general al unei companii din energie
Lucian Bică, membru PNL, numit director general la Formenerg SA. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Compania Formenerg SA este condusă din august 2021 de Lucian Bică, vicepreședinte al PNL Sector 2 și fost șef al biroului parlamentar al deputatei PNL Monica Anisie, actualul președinte al PNL Sector 2.

Director, de la casa de amanet la compania din energie

La alegerile din 2020, Lucian Bică a candidat fără succes pentru un post de consilier local la Sectorul 2 al Capitalei. Cum nu a reușit să obțină un mandat local în fața alegătorilor, a fost numit șeful de cabinet al deputatei Monica Anisie. La un an și jumătate de la alegerile din 2020 avea să fie numit președintele Consiliului de Administrație al Formenerg SA. După două luni în această poziție avea să fie ales director general al companiei deținute de Transelectrica.

ADVERTISEMENT

Ce pare a-l recomanda pe Lucian Bică pentru această funcție este diploma de licență în inginerie și management obținută în anul 2012, la vârsta de 38 de ani, de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Potrivit CV-ului său de pe site-ul Formenerg cariera sa academică pare să fi început mult mai greu. Astfel, între 1988 și 1990 acesta face doi ani la Colegiul Tehnic Traian, studii pe care le întrerupe în anul 1991 atunci când obține un certificat de absolvire în confecții metale prețioase de la Cooperativa Artă și Precizie.

lucian bica studii

În următorii șapte ani nu menționează cu ce anume se ocupă, însă în 1998 revine la Colegiul Tehnic Traian pentru încă un an de studii, iar trei ani mai târziu, în 2002, la vârsta de 28 de ani își ia și diploma de BAC. Odată cu diploma de BAC apare și primul loc de muncă, fiind angajat direct director general la casa de amanet SC NIK 2002 SRL, unde lucrează până în anul 2006. Din acest an se îndreaptă spre piața asigurărilor de viață, unde lucrează la mai multe firme cunoscute până în anul 2013.

ADVERTISEMENT

După ce obține diploma de inginer în 2012, Lucian Bică face și un master la aceeași universitate iar în următorii ani urmează mai multe cursuri postuniversitare. În septembrie 2019 face un curs de șase luni în „Managementul Strategic al Afacerilor Interne” la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar în octombrie 2021 face un curs, de această dată de doar trei luni, la Universitatea Națională de Apărare Carol I. Din septembrie 2021 a început studiile la masterul de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.

În anul 2013, renunță la slujba Allianz Țiriac Asigurări și își deschide propria afacere, o farmacie veterinară. Firma Mareva White SRL este deținută de soția acestuia, iar în anul 2020 soții Bică figurau ca directori în firmă, încasând un salariu de 10.881 lei anual.

ADVERTISEMENT

Anul 2021 a fost cel mai bun an financiar din istoria companiei, reușind un profit de 117.000 lei la o cifră de afaceri de 800.000 lei. Averea actualului director al Formenerg este absolut modestă. Potrivit ultimei declarații de avere acesta nu deține absolut nimic, nici apartamente, terenuri sau conturi de economii. Singurul lucru pe care-l menționează în declarația de interese este adeziunea la masonerie, precizând că este membru în Asociația Marea Lojă Națională din România.

În ceea ce privește situația financiară a companiei Formenerg SA, din anul 2016 aceasta înregistrează pierderi de peste 1,5 milioane de lei. În 2020 și 2021 aceste pierderi au depășit două milioane de lei. De altfel, anul 2021 a fost cel mai prost an din istoria companiei, cu pierderi de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,8 milioane. „Avem credința că pentru a atinge PERFORMANȚA, trebuie să simți ENERGIA!”, este motto-ul prin care compania își descrie viziunea în afaceri.

ADVERTISEMENT

Oamenii coaliției PNL-PSD în Consiliul de Administrație al Formenerg

Președintele Consiliului de Administrație al Formenerg SA este, începând cu 5 ianuarie 2023, liberala Mara Mareș. Fost deputat între 2016 și 2020, Mare Mareș nu a mai prins în 2020 un loc eligibil pe listele PNL. Presa a scris că acest lucru s-a datorat faptului că tatăl tinerei liberale, Ioan Mareș, om de afaceri și consilier local în Brașov, a căzut în dizgrațiile partidului, împreună cu prietenul său, fostul primar al Brașovului, George Scripcaru.

Totuși, accesul la guvernare al liberalilor îi oferă oportunități pentru fosta șefă a tineretului liberal. La începutul anului 2021 premierul Florin Cîțu o numește în funcția de consilier de stat în cadrul SGG, poziție în care este păstrată și de Nicolae Ciucă. La fel ca și în cazul directorului Lucian Bică, nici Mara Mareș nu pare a avea experiență în domeniul energetic.

Aceasta și-a terminat studiile liceale la Londra, acolo unde a terminat și facultatea, plus master, în studii europene și politici publice. Pe perioada studiilor s-a angajat la Ambasada României din Marea Britanie, unde redacta și traducea documente diplomatice, iar apoi, odată cu revenirea în țară participă la proiectele a două ONG-uri din Capitală. Anul 2016, an în care obține mandatul de deputat este anul în care își completează studiile cu un curs la Institutul Diplomatic Român. În Parlament nu a făcut parte din comisiile pe energie sau economie.

Tot de la începutul acestui an în CA au fost numiși și ceilalți patru administratori. Primul dintre aceștia este Carmen Elena Rădulescu, care din ianuarie 2022 este directorul departamentului de relații externe și protocol al companiei naționale Aeroporturi București SA. Cariera acesteia este concentrată exclusiv în zona aviatică, lucrând încă din anul 1989 la Tarom, iar apoi între 1990 și 1992 a fost însoțitoare de bord. Licența în științe economice o obține în 2008, la Universitatea Athenaeum din București, tot acolo unde face și un master în audit financiar. Soțul acesteia este controlor de zbor la Romatsa.

Tot în CA-ul Formenerg SA îl găsim și pe liberalul Alexandru Dinu. Între 2012 și 2016 acesta a fost referent la cabinetul deputatului liberal Daniel Budurescu, iar din 2016 este consilier local la Sectorul 2 al Capitalei. Potrivit CV-ului său educația „în curs” sa se rezumă la Ingineria Produselor Alimentare la Universitatea Bioterra. Din anul 2010 acesta este managerul firmei sale de reparat calculatoare, Dinamic Management Consulting.

Până în 2016, când este ales consilier local, firma a avut cifra de afaceri zero, însă patru ani mai târziu cifra de afaceri a firmei cu un singur angajat ajunsese la 483.777 lei și un profit de 332.008 lei. Până în anul 2021 firma câștigase 69 de contracte publice în valoare de 913.000 lei, cele mai multe dintre acestea fiind în anul 2019, când suma totală ajunge la 354.032 lei. Presa a scris că multe dintre contractele încheiate cu instituțiile publice locale au fost acordate prin încredințare directă. Din declarațiile de avere rezultă că a încasat din dividendele emise de propria firmă 80.000 lei în 2019, și alți 50.000 lei în 2021.

contracte publice
Contracte publice câștigate de firma lui Alexandru Dinu

 

O altă numire în CA-ul Formenerg SA este Alina Nicoleta Bărbînță. De formare economist, management turism și comercial, acesta a fost din 2014 până în 2017 angajată în cadrul SGG pe funcția de expert superior la Departamentul pentru relații interetnice. Cu mai multe cursuri și atestate obținute de la MAE și Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, în 2017 era numită la conducerea Companiei Municipale Protecție Civilă și Voluntariat București SA sub administrația Gabrielei Firea. Nicoleta Bărbînță a fost în 2016 președintele consiliului de administrație al firmei SC Aurora Construct Montaj SA, firmă care este deținută de Primăria Voluntari.

Ultimul numit în CA este Ion Popa, fost vice-președinte al PSD și președinte al Organizației Pensionarilor Social-Democrați. Maior în rezervă, Ion Popa a fost trei ani primar al Sectorului 2 între anii 1974 și 1982, iar apoi, între 82 și 87 a fost Secretar al Comitetului de partid al Municipiului București. Născut în 1941, acesta menționează că a fost deputat în ultima legislatură a Marii Adunări Naționale. Între 2003 și 2011 a fost consilier al Secretarului General al PSD.

ADVERTISEMENT