News

De la frig și ninsori, la maxime de 30 de grade. Specialist ANM: ”Să ne pregătim de fenomene extreme”

29.04.2021 | 08:50
De la frig si ninsori la maxime de 30 de grade Specialist ANM Sa ne pregatim de fenomene extreme
De la frig și ninsori, la maxime de 30 de grade. Specialist ANM: ”Să ne pregătim de fenomene extreme”. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vremea din România va suferi schimbări spectaculoase în următoarele zile. Astfel, ANM anunță că de la frig și ninsori vom ajunge rapid la temperaturi de 30 de grade.

De asemenea, instabilitatea atmosferică se va accentua în primele zile ale lunii mai, iar în scenă vor intra fenomenele extreme specifice de cele mai multe ori sezonului cald.

ADVERTISEMENT

Pentru 2021, previziunile meteo nu sunt deloc optimiste. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) consideră că ar trebui să ne așteptăm la tot mai multe fenomene severe.

După frig și ninsori urmează maxime de 30 de grade

La final de aprilie, multe zone din Transilvania s-au confruntat cu ninsori ca în plină iarnă. Și valorile termice au fost scăzute, iar dimineața s-a semnalat brumă și îngheț în județe din estul Ardealului și din Moldova.

ADVERTISEMENT

După acest episod rece, meteorologii vin cu vești bune și se așteaptă la temperaturi maxime de 30 de grade Celsius în zilele următoare. Pe de altă parte, instabilitatea atmosferică se va accentua în mare parte din țară.

Vor urma zile cu averse, fenomene electrice, vânt puternic și grindină, anunță Roxana Bojariu, șefa Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT

”E ceva ce, deși a intrat în noua normalitate, iarna, primăvara au arătat exact aceeași trecere relativ bruscă și pe niveluri mari. Dacă ne uităm la nivelul emisferei nordice, observăm că avem o zonă arctică foarte caldă.

Avem acolo temperaturi peste medie în mod sistematic și putem face o speculație, dar întărită de multe dovezi, că perturbația în echilibrul dintre zona arctică și zona tropicală vine și cu astfel de contraste, când avem regim termic de la o zi la alta cu valori mult sub sau peste ceea ce era normal”, a explicat Bojariu, la Digi24, trecerea de la frig la valori de vară.

ADVERTISEMENT

Specialist ANM: ”Să ne pregătim de fenomene extreme”

Meteorologul ANM avertizează că urmează un sezon de vară în care trebuie să ne așteptăm la o serie importantă de fenomene extreme. Nu vor lipsi din peisajul meteo furtunile puternice, ploile abundente și chiar tornadele.

”Cred că vom avea și anul acesta un anotimp convectiv foarte activ, adică furtuni puternice, ploi abundente pe durate scurte de timp. Va trebui să ne pregătim din timp pentru astfel de fenomene și, de ce nu, și pentru apariția de tornade și trombe.

E vorba de fenomene extreme care însoțesc această creștere a temperaturii medii globale și care, din păcate, vin și ele uneori cu contraste chiar pe teritoriul României. Cum a fost anul trecut: am avut secetă pe sud și est, în schimb am avut inundații și depășiri de recorduri în vest-sud vest”, a adăugat aceasta pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT