În perioada 11-29 iunie, în Slovacia, are loc turneul final al Campionatului European de Tineret, competiție la care naționala U21 de fotbal a României participă pentru a patra oară la rând. „Tricolorii” lui Daniel Pancu fac parte din Grupa A, unde vor avea ca adversare selecționatele similare ale Italiei, Spaniei și Slovaciei.
Primul hop al României la EURO U21 2025 va fi selecţionata Italiei, una care caută revenirea la trecutul glorios. Italienii au câştigat de 5 ori trofeul continental la tineret, însă ultimul mare succes datează din 2004. De atunci, „Gli Azzurrini” au mai bifat o finală, pierdută, în 2013, şi două semifinale.
De altfel, Italia U21 nu are amintiri prea plăcute din cauza României. La turneul final din 2019, pe care l-au organizat alături de San Marino, italienii au ratat prezenţa în semifinale, după ce „tricolorii” au terminat la egalitate, scor 0-0, cu Franţa în ultimul meci din grupă.
Italia s-a calificat la EURO U21 2025 după ce a câştigat o grupă cu Norvegia, Irlanda, Turcia, Letonia şi San Marino, cu 6 victorii şi 4 remize. După ce au obţinut calificarea, italienii nu au mai reuşit să câştige niciun meci şi au ajuns la 5 partide fără victorie, însă în acest parcurs au bifat o singură înfrângere, 1-2 cu Olanda.
Wilfried Gnonto vine la EURO U21 2025 cu un moral foarte bun, după ce a reuşit promovarea în Premier League cu Leeds United. Atacantul de 21 de ani a marcat 9 goluri şi a oferit 6 pase decisive în cele 43 de meciuri jucate în Championship, unde deseori a venit de pe bancă.
Spania este vicecampioana europeană en-titre de tineret, după finala pierdută în faţa Angliei cu 0-1 la turneul final din 2023, organizat de România şi Georgia. Acum, ibericii antrenaţi de Santi Denia vor să ajungă din nou în finală şi, de această dată, s-o câştige. Principalul lor argument vine din forţa lotului, unul plin de jucători cu experineţă în La Liga.
Spania a obţinut biletele pentru EURO U21 2025 după ce a câştigat o grupă din care au mai făcut parte Belgia, Scoţia, Ungaria, Kazahstan şi Malta. „La Rojita” a defilat, cu 9 victorii şi o remiză, iar la final a terminat cu 9 puncte avans faţă de belgieni, care au mers la baraj. În plus, de la precedentul turneu final şi până în prezent, ibericii au fost învinşi doar de două ori, în amicale: 0-2 cu Slovacia şi 1-3 cu Germania.
Santi Denia a anunţat lotul Spaniei pentru EURO U21 2025, și printre fotbaliştii convocaţi se numără şi doi campioni cu Barcelona. Chiar dacă nu s-au numărat printre titularii blaugrana, Gerard Martín şi Pablo Torre au pus umărul la succesul din La Liga şi Cupa Regelui. Primul a bifat peste 40 de prezenţe în actualul sezon pentru formaţia pregătită de Hansi Flick. Un alt nume important din lotul Spaniei este Beñat Turrientes, căpitanul selecţionatei şi un jucător de bază la Real Sociedad.
După o aşteptare de 8 ani, Slovacia se întoarce la un turneu final de Campionat European de tineret, însă de această dată din postură de gazdă. De altfel, slovacii găzduiesc competiţia pentru a doua oară, după ediţia din 2000, când au pierdut finala mică în faţa Spaniei şi s-au clasat pe locul 4. Chiar dacă Jaroslav Kentoš are la dispoziţie un lot fără nume mari, speranţele gazdelor se leagă de coeziunea din jurul grupului şi de ajutorul care va veni din partea fanilor.
Slovacia nu a fost nevoită să joace în preliminarii, astfel că a apelat la meciuri amicale, însă rezultatele nu au fost prea convingătoare. În ultimele trei meciuri de pregătire, slovacii au încasat 8 goluri şi au marcat o singură dată, dar au avut parte şi de adversari de top: 1-3 cu Portugalia, 0-1 cu Germania şi 0-4 cu Franţa.
Cea mai importantă victorie a fost obţinută în martie 2024, când Slovacia a învins Spania cu 2-0, iar printre marcatori s-a numărat şi Timotej Jambor, jucător împrumutat de Rapid la Zilina.
Cel mai important jucători din lotul convocat de Jaroslav Kentoš este Nino Marcelli. Atacantul de 20 de ani al lui Slovan Bratislava s-a făcut remarcat în sezonul recent încheiat, în care a marcat 5 goluri şi a oferit 6 pase decisive în 49 de meciuri. Una dintre reuşite a venit în grupa Champions League, în Slovan Bratislava – AC Milan 2-3, iar italienii au venit în iarnă cu o ofertă de 5.000.000 de euro. Campioana Slovaciei a refuzat banii, însă vara aceasta ar putea să-i aducă lui Marcelli un transfer în străinătate.
* Primele doucă clasate se califică în sferturile de finală ale competiției.
Grupa B – Campioana vrea din nou coroana
Anglia speră să-şi apere în Slovacia titlul cucerit în 2023, după finala câştigată contra Spaniei, dar are parte de o grupă tare. Germania, cu două titluri cucerite în 2017 şi 2021, dar şi o finală pierdută în 2019, are toate argumentele pentru un nou parcurs lung la turneu final, mai ales după ce învins-o pe Spania, scor 3-1, într-un amical disputat în martie. Cehia şi Slovenia pot să încurce socotelile în grupă, mai ales după parcursul bun al slovenilor din preliminarii.
Grupa C – Două favorite certe
Franţa vine la EURO U21 2025 cu un lot în care vedete sunt Mathys Tel şi Hugo Ekitike, iar obiectivul este trofeul, pe care nu l-a mai câştigat din 1988. Portugalia pare favorită la locul 2, însă ultimele două meciuri amicale au adus eşecuri: 0-1 cu România şi 2-4 cu Anglia. Polonia şi Georgia au statut de outsideri în grupă, cu şanse mici la o calificare în fazele eliminatorii.
Grupa D – Batavii vor spectacol
Olanda s-a calificat la EURO U21 2025 cu 10 victorii în tot atâtea meciuri şi un golaveraj aproape perfect: 32-3. Batavii sunt optimişti înaintea turneului final şi mizează pe o generaţie promiţătoare, astfel că un parcurs cât mai lung nu ar fi deloc o surpriză. Ucraina, Danemarca şi Finlanda vor duce lupta pentru locul 2, iar primele două vor avea duelul direct, care ar putea să fie decisiv, chiar în prima etapă a grupei.
Sferturi de finală
Semifinale
Finala