Editoriale

De la „scauterizare” la „scautering”

Nu există remediu mai bun pentru tristeţe decît discursul lui Constantin Anghelache. „Securistul lui Lucescu”, cum îl numea Cornel Dinu într-o carte de-a sa, este zeul platitudinilor în...
26.09.2013 | 00:40
De la scauterizare la scautering

Nu există remediu mai bun pentru tristeţe decît discursul lui Constantin Anghelache. „Securistul lui Lucescu”, cum îl numea Cornel Dinu într-o carte de-a sa, este zeul platitudinilor în dialog. Ajuns şef în haită prin legătura de sînge pe care o are cu Ionuţ Negoiţă, al cărui unchi este, Anghelache are în limbă mai mult lemn decît Pădurea Letea. Nu există răspuns la vreo întrebare adresată de ziarişti în care el să nu tragă într-un colţ creativitatea limbii române şi să nu o violeze. Un simplu exemplu de la numirea lui Flavius Stoican în funcţia de antrenor al lui Dinamo.

„De fiecare dată am încercat să atragem la noi valori ale lui Dinamo şi nu altele pentru că această culoare alb-roşie se cultivă greu, dar se întreţine foarte greu. Flavius Stoican este şeful tehnicului de la Dinamo. Am reuşit ca tehnicul de la Dinamo, prima echipă, a doua şi Centrul de Copii şi Juniori, să fie condus de o persoană pentru că de aici decurg toate avantajele care se pot ivi dacă munca este serioasă, făcută fără preget, cu multă pasiune şi entuziasm. Cine nu are entuziasm vrea să cumpere, dar nu poate, pentru că acesta se naşte dintr-o stare de spirit”.

În aceeaşi zi, nenea Securache a mai vorbit şi despre cum a fost adus Stoican din „grădina lui Dinamo”, dar şi despre complexul proces de „scauterizare” (nu îl bănuiesc că l-ar scrie cu „o”) pe care Dinamo l-a efectuat înainte de a-l transfera pe Zougoula. La nici 24 de ore, „scauterizarea” s-a transformat în „scautering” pentru PREŞEDINTELE lui Dinamo! SCOUTING! Aşa se spune. Mai bine i-ai fi zis spionaj, unchiule, dacă tot te pricepi! Grav nu ar fi într-un fotbal atît de bolnav şi care îl avea ca exponent al „vorbeşte-mult-şi-nu-spune-nimic” pe Grigore Sichitiu, doar că Anghelache are trecut în CV şi funcţia de profesor de economie la ASE! Aşa se întîmplă cînd foştii numărători de valută din conturile Securităţii încearcă să devină specialişti în domenii la care nu se pricep. Pentru că Anghelache, despre care circulă zvonul că i-a exasperat pe fotbaliştii lui Dinamo cu mîngîierile pe cap în vestiar, o fi as în materie de economie, dar abia trece clasa cînd vine vorba de limba română. Iar pe lîngă banii pe care trebuie să îi gestioneze ca jucătorii să îşi ia salariile la timp, el ar trebui să fie capabil să evite penibilul discursurilor fără noimă!

În rest, cu cît va sta mai mult la Dinamo, cu atît ne vom putea distra mai mult în timpul interviurilor sale. Doar dacă nu cumva nepotul său Ionuţ, sătul să asculte aceleaşi replici prăfuite şi comuniste, îl va învăţa ceea ce înseamnă cauterizarea şi va înlătura astfel principalul obstacol pentru un New Dinamo. Fie doar la nivel al comunicării. Altfel, tare mi-e teamă că formaţia din Ştefan cel Mare va mai fi campioană doar în neant!

P.S. „Campioană din neant” este ultima capodoperă a talentatului scriitor Constantin Anghelache, iar prezentarea ei de către autor este absolut fabuloasă: „Cartea ne împrospătează memoria cu tot ce s-a întîmplat în ediţia de campionat 2012-2013. între coperţi se prezintă, şi nu se ascunde, tot ce a fost interesant, picant şi, de ce nu, demn de luat în considerare despre ce am păţit noi în ediţia trecută de campionat. se referă la competiţie, nicidecum la echipa campioană. Bogat ilustrată, lucrarea le oferă cititorilor, într-un moment de răgaz, o clipă dusă în neant”!