Sport

De la „Superstarul necenzurat”, la superstarul aproape paralizat. Cum a revenit Edge după nouă ani în WWE. Video

Edge (47 de ani) este unul dintre cei mai decorați wrestleri din istorie, în ciuda faptului că în urmă cu un deceniu cariera în WWE i-a fost abrupt întreruptă de o accidentare care îl putea chiar ucide.
29.05.2021 | 20:14
De la Superstarul necenzurat la superstarul aproape paralizat Cum a revenit Edge dupa noua ani in WWE Video
De la „Superstarul necenzurat”, la superstarul aproape paralizat. Edge a revenit după nouă ani în WWE. FOTO: wwe.com
ADVERTISEMENT

Adam Joseph Copeland s-a născut pe 30 octombrie 1973 și este cunoscut în lumea wrestlingului sub numele de Edge. Spre deosebire Roman Reigns, unul dintre adversarii de la WrestleMania 37, Edge nu provine dintr-o familie de luptători, astfel că drumul către cea mai mare scenă a divertismentului sportiv din America a fost deschis doar de dorința nebună a unui puști determinat să ajungă superstar WWE.

Visul canadianului s-a împlinit în 1996, atunci când a debutat în compania lui Vince McMahon.

De atunci și până în 2011, Edge a reușit să câștige tot ce era de câștigat. „The Rated-R Superstar” are în palmares 11 titluri de campion mondial, a făcut parte din una dintre cele mai apreciate echipe din istorie, alături de Christian, a câștigat de 12 ori centurile tag team, de două ori meciul Royal Rumble, de două ori servieta Money in the Bank, King of the Ring și a fost în posesia atât a titlului Intercontinental, cât și a celui United States.

ADVERTISEMENT

A căzut de pe o scară și a auzit o pocnitură…

În urmă cu 10 ani, imediat după WrestleMania 27, Edge a făcut un anunț care a adus lacrimi în ochii fanilor wrestlingului din întreaga lume. Deși abia își apărase cu succes titlul mondial în fața lui Alberto del Rio, cel poreclit și „Oportunistul perfect” a fost forțat să ia o decizie extrem de grea, aceea de a se retrage din activitatea competițională din cauza unei accidentări extrem de grave, care îi putea pune în pericol chiar viața.

Într-un episod din „Beyond the Ropes”, documentar ce poate fi urmărit pe platforma WWE Network, Edge a dezvăluit ce a dus la teribila sa accidentare. În 2003, în timpul unui meci cu scări disputat împotriva regretatului Eddie Guerrero, canadianul a căzut de pe o scară și a auzit o pocnitură. În acel moment a crezut că zgomotul a fost produs de contactul cu scara și astfel a continuat să lupte, încasând și alte căzături periculoase.

ADVERTISEMENT

În următoarele zile, a început să simtă dureri la spate și, mult mai grav, să nu își mai poată mișca diferite părți ale corpului. A înștiințat imediat staff-ul medical, care, în urma analizelor efectuate, l-a trimis să se opereze la gât.

Edge, în 2011, ținând discursul despre retragere. FOTO: wwe.com

La o singură căzătură de scaunul cu rotile… Sau moarte…

Întors în ring după un an de absență, Edge a avut o ascensiune fulminantă din punct de vedere al palmaresului, dar, în același timp, s-a expus unor riscuri teribile, participând în multe meciuri cu reguli extreme. Nu a trecut mult timp și „Superstarul necenzurat” a aflat că suferă de stenoză a coloanei vertebrale cervicale, o leziune care însemna practic că se afla la doar o căzătură distanță de a rămâne paralizat.

ADVERTISEMENT

Un RMN efectutat de Edge a fost trimis doctorului Joseph Maroon, celebru neurochirurg și profesor de neurochirurgie la Școala de Medicină din Pittsburg. Acesta a concluzionat că wrestlerul nu va mai avea voie să lupte niciodată. Dacă ar fi făcut-o, canadianul risca să paralizeze în partea inferioară a corpului sau chiar să moară.

Fără să aibă încotro, Edge a renunțat la ceea ce iubea, dar a rămas în televiziune și în strânsă legătură cu lumea wrestlingului. Canadianul este cunoscut pentru interpretarea personajului „Kjetill”, din popularul serial „Vikings”, dar și pentru podcastul „E&C Pod of Awesomeness”, realizat alături de Christian (Jay Reso).

ADVERTISEMENT
Edge, în serialul Vikings. FOTO: Instagram Edge

Miracolul s-a produs după o… căzătură cu bicicleta!

Inclus în 2012 în Hall of Fame de WWE, în ideea că va nu va mai lupta niciodată, Edge a dat peste cap orice calcul în 2020, atunci când s-a întors miraculos, la 9 (nouă!!!) ani distanță de la momentul retragerii.

„The Rated-R Superstar” și-a făcut „come back-ul” în meciul Royal Rumble, în fața a aproximativ 43 de mii de spectatori, revenirea sa stârnind lacrimi de fericire în rândul fanilor, dar și reacții virale pe site-urile de socializare. În 2019, wrestlerul canadian și-a dat seama că reîntoarcerea sa în ring ar putea fi posibilă în momentul în care, într-o cursă pe munte cu bicicleta, a căzut și, deși s-a lovit destul de serios, nu a resimțit durerile groaznice de altădată.

Rivalitatea anului în wrestling, marcată cu prețul unei alte accidentări

Deși a câștigat meciul Royal Rumble din acest an, Edge nu a reușit aceeași performanță și în 2020. Totuși, la scurt după revenirea sa, canadianul a dat startul unei rivalități extraordinare cu Randy Orton, unul dintre cel mai buni prieteni ai săi. Cei doi veterani s-au luptat și au împărțit victoriile la WrestleMania 36 și la Backlash 2020, rivalitatea lor primind premiul de „cea mai bună a anului”.

Edge a suferit o ruptură a tricepsului, după ce a încasat un RKO de la Randy Orton, la Backlash 2020. FOTO: wwe.com

Al doilea meci, intitulat de altfel „cel mai grozav meci de wrestling din istorie”, a fost cu ghinion pentru Edge, care a suferit o ruptură la triceps, accidentare ce l-a ținut din nou departe de ring, de această dată „doar” 7 luni de zile. Multiplul campion mondial s-a recuperat și a reușit să își facă loc în main event-ul de la WrestleMania 37, pentru o șansă la titlul Universal. Edge a mai avut o dată acest privilegiu, să încheie cel mai important eveniment din wrestling, în 2008, la WrestleMania 24, atunci când a pierdut în fața legendarului The Undertaker (Mark Calaway).

„Am refuzat să trăiesc într-o lume înconjurată de ‘Cum ar fi?’. Din momentul în care mi-am pus această întrebare, în secunda următoare am și trecut la treabă pentru a elimina ‘Cum ar fi?’. În ultimii an am început să mă simt tot mai bine și astfel mi-am pus întrebarea ‘Cum ar fi?’. Cum ar fi să mă întorc acasă… Am suferit o nouă intervenție chirurgicală la gât și am muncit din răsputeri. La 47 de ani, sunt în cea mai bună formă fizică a mea și urc în ring pentru a îmi încheia cariera așa cum îmi doresc eu” – Edge

  • 11 titluri mondiale are în palmares canadianul
  • 2 copii are Edge, fetițele Lyric și Ruby, ambele cu Beth Phoenix, fostă luptătoare WWE
  • 9 ani a lipsit „Superstarul necenzurat” din ringul de wrestling
ADVERTISEMENT