Fotbal international

De la translator la “The Special One”! Ascensiunea lui Mourinho!

Manchester United şi Chelsea se întâlnesc, duminică de la ora 18:00, pentru a treia oară în acest sezon. Pentru fanii londonezilor este o nouă ocazie de a da cu ochii de Jose Mourinho,...
16.04.2017 | 12:37
De la translator la The Special One Ascensiunea lui Mourinho
ADVERTISEMENT

Manchester United şi Chelsea se întâlnesc, duminică de la ora 18:00, pentru a treia oară în acest sezon. Pentru fanii londonezilor este o nouă ocazie de a da cu ochii de Jose Mourinho, antrenorul care a adus cele mai multe trofee din istoria clubului. Iubit, adulat, dar şi contestat sau urât de mulţi, portughezul este una din figurile emblematice ale fotbalului european.

De la antrenor de juniori la translatorul lui Bobby Robson

Ca jucător, Jose Mourinho a fost mediocru, nereuşind să ajungă la nivelul tatălui său, José Manuel Mourinho Félix, un portar respectat în fotbalul portughez din anii ’60 şi ’70. Era mai interesat de studierea adversarului, de tactică, astfel că nu a trecut mult timp până a agăţat ghetele în cui şi a început să participe la cursurile de antrenor. A obţinut şi o diplomă în educaţie fizică la Universitatea din Lisabona, astfel că la începutul anilor ’90 era gata pentru cariera de antrenor.

mourinho 1987

Primul job l-a primit la Vitoria Setubal, unde s-a ocupat de o grupă de copii şi juniori. Nu a stat prea mult, îşi dorea cu ardoare să ocupe un post mai important. A devenit antrenor secund la Estrela da Amadora, iar apoi s-a ocupat de scouting pentru Ovarense. Şansa lui s-a numit Bobby Robson. Englezul o antrenase pe PSV între 1990 şi 1992, câştigând doi ani la rând campionatul Olandei. În iulie 1992 accepta oferta lui Sporting Lisabona, însă avea probleme cu limba portugheză, astfel că i-a fost angajat un translator. “Preşedintele a venit cu un tânăr foarte inteligent, pe nume Jose Mourinho, care mi-a spus că avea să-mi fie translator. Se vedea că e pasionat şi ambiţios, am ştiut că la un moment dat mă va părăsi.”, avea să declare Robson despre prima întâlnire cu Mourinho.

ADVERTISEMENT

mourinho porto

Nu îi era doar traducător, portughezul discutând de multe ori cu Robson despre tactică şi moduri de a antrena. În decembrie 1993, englezul este demis, dar primeşte imediat o ofertă de la FC Porto. Cuplul se muta în al doilea cel mai mare oraş din Portugalia, iar performanţele apar imediat. Echipa câştigă două titluri şi o Cupă a Portugaliei, în timp ce pe plan european, FC Porto ajungea până în semifinalele Ligii Campionilor.

În vara lui 1996, după victoria din Supercupa Portugaliei, cei doi pleacă la Barcelona. Aici rolul lui Mourinho creşte considerabil. Începe să se implice în viaţa echipei, organizează antrenamente, discută cu jucătorii despre planuri tactice sau se ocupă de obţinerea de informaţii despre adversari. Conducerea catalanilor, în primă fază, nu a dorit să-l angajeze şi pe Mourinho, însă Robson a fost cel care a insistat ca portughezul să fie adus la echipă.

ADVERTISEMENT

Despărţirea din vara lui 1998

După un sezon foarte bun, în care catalanii cuceresc Cupa Cupelor, Cupa Regelui şi Supercupa Spaniei, Bobby Robson este avansat pe postul de manager general al Barcelonei. La echipă este adus Louis van Gaal, iar Jose Mourinho rămâne să-i fie antrenor secund şi olandezului. Un an mai târziu, în 1998, antrenorul englez pleacă din conducerea Barcelonei la PSV, însă nu mai este urmat de omul care îi stătuse alături în ultimii cinci ani. Drumurile celor doi se despărţeau, însă Jose Mourinho îi va rămâne mereu recunoscător pentru toate sfaturile primite în toată această perioadă.

mourinho van gaal

Jose era un tânăr arogant, care nu respecta autoritatea. Nu era deloc supus, obişnuia să mă contrazică atunci când credea că greşesc. Aşa am ajuns să-l ascult mai mult decât pe ceilalţi asistenţi.”, astfel îl caracteriza van Gaal pe asistentul său. Trei ani au lucrat împreună la Barcelona, în tot acest timp catalanii câştigând de două ori campionatul şi o dată Cupa Regelui. Antrenorul olandez îi oferea un control sporit la echipă, iar de multe ori îl trimitea la echipa a doua pentru a face antrenamente sau îi lăsa să conducă prima echipa de pe bancă în competiţii mai puţin importante, aşa cum s-a întămplat în finala Cupei Cataluniei, în 2000.

ADVERTISEMENT

Ascensiunea de la asistent la câştigător de Liga Campionilor

În vara lui 2000, Louis van Gaal era demis de conducerea catalanilor, iar Jose Mourinho pleca şi el de la echipă. Era gata să pornească pe drumul său, abia aştepta să fie antrenor principal la o echipă. “Jucătorii i-au dus dorul foarte tare. E un mare compliment pentru un asistent”, remarca Michael Reiziger la despărţirea de Jose Mourinho. În septembrie 2000 o preia pe Benfica, primul său job ca antrenor principal, însă aventura a fost de scurtă durată. Trei luni mai târziu îşi dădea demisia, la scurt după ce Benfica o învinsese pe Sporting Lisabona cu 3-0. După victoria din derby, Jose Mourinho a cerut o prelungire a contractului, dar s-a lovit de refuzul lui Vilarinho, preşedintele clubului. “I-aş oferi acea prelungire dacă aş putea să dau timpul înapoi”.

https://www.youtube.com/watch?v=gOBLwejwPZ8

A urmat momentul consacrării în Portugalia, după ce a preluat-o pe Uniao de Leiria. În scurt timp a dus echipa pe primele locuri, iar în iarna lui 2002 era deja curtat de Benfica şi FC Porto. În ianuarie 2002 semnează cu FC Porto şi duce echipa pe locul trei, după ce o preluase într-un moment în care se clasa pe cinci. Promisiunea lui era că va termina următorul sezon pe primul loc, lucru ce s-a şi întâmplat. În plus a triumfat şi în Cupa UEFA, însă momentul de glorie a venit după un an. Jose Mourinho mai adăuga un titlu de campion în palmares şi câştiga Liga Campionilor, după o finală cu AS Monaco. A fost momentul în care numele său se afla pe buzele tuturor. Translatorul ajunsese pe cele mai înalte culmi, la patru ani de când îşi începuse cariera de antrenor.

ADVERTISEMENT

7 echipe a antrenat Jose Mourinho până în prezent. Benfica (2000), Uniao de Leiria (2001-2002), FC Porto (2002-2004), Chelsea (2004-2007 şi 2013-2015), Inter (2008-2010), Real Madrid (2010-2013) şi Manchester United (2015-prezent)

24 de trofee a câştigat ca antrenor principal, trei dintre acestea fiind pe plan european, Liga Campionilor în 2004 şi 2010 şi Cupa UEFA în 2003.

ADVERTISEMENT