Naționala Iranului a obținut matematic calificarea la Cupa Mondială din 2026 după ce a remizat, scor 2-2, cu Uzbekistanul și s-a distanțat la șapte puncte de Emiratele Arabe Unite, a treia clasată din grupa A a preliminariilor asiatice, cu două etape înainte de final. Din nefericire pentru echipa antrenată de Amir Ghalenoei, participarea Iranului la turneul final ar putea fi afectată de o situație care nu are legătură directă cu sportul.
Administrația condusă de Donald Trump ia în considerare să interzică accesul cetățenilor din unele țări pe teritoriul Statelor Unite. Pe lista oferită presei sunt 41 de țări, iar în cazul a 10 dintre ele, printre care și Iranul, se ia în considerare suspendarea completă a vizelor.
„Din cauza relațiilor actuale dintre Iran și Statele Unite, țara care va găzdui marea majoritate a meciurilor, va fi dificil, dacă nu chiar imposibil, pentru fanii Iranului, și poate chiar și pentru jucători și staff, să intre în SUA pentru turneul final” au notat cei de la The Guardian.
Chiar dacă SUA găzduiește turneul alături de alte două țări, Canada și Mexic, este extrem de probabil ca Iranul să fie nevoită să joace cel puțin un meci pe teritoriu american. Singura echipă, pe lângă țările gazdă, care nu va disputa niciun meci din grupe în SUA este formația din urna a treia care va fi repartizată în grupa A. Acea grupare va juca doar în Mexic înainte de faza eliminatorie.
Pe lângă Iran și cele trei țări gazdă, alte trei echipe și-au asigurat deja calificarea la turneul final al Cupei Mondiale din 2026. Este vorba despre Argentina, lider detașat în preliminariile din America de Sud, Japonia, care și-a câștigat grupa în Asia, și Noua Zeelandă, care a învins Noua Caledonie în finala din Oceania.
Cupa Mondială din 2026 va fi cea de-a patra la rând la care participă prima reprezentativă a Iranului, care a mai evoluat și la edițiile din 1978, 1998 și 2006. Formația din Asia nu a reușit să treacă până acum de faza grupelor, cea mai bună performanță fiind la turneul din 2018, când a strâns patru puncte într-o grupă infernală, cu Spania, Portugalia și Maroc.
În 1998, Iranul și Statele Unite au fost repartizate în aceeași grupă la turneul final din Franța, iar meciul s-a disputat într-un context oarecum asemănător celui de acum, tensiunea din jurul partidei fiind una imensă. Înainte de startul meciului a existat un moment care a rămas în istorie, fotbaliștii iranieni oferindu-le adversarilor trandafiri albi, în semn de pace. Formația asiatică a avut câștig de cauză atunci, cu 2-1, însă americanii și-au luat revanșa 24 de ani mai târziu, la Mondialul din Qatar, când au triumfat cu 1-0.