Life

De Sfântul Dumitru, preotul Vasile Ioana deslușește tainele rugăciunii: „Este comunicarea noastră cu Dumnezeu”

Cu ocazia sărbătorii Sf. Dumitru Izvorâtorul de Mir, părintele Vasile Ioana a dezvăluit care este puterea rugăciunii și cum trebuie făcută aceasta corect.
26.10.2022 | 17:27
De Sfantul Dumitru preotul Vasile Ioana desluseste tainele rugaciunii Este comunicarea noastra cu Dumnezeu
Preotul Vasile Ioana a dezvăluit puterea rugăciunii. Foto: captură Pro TV
ADVERTISEMENT

Pe 26 octombrie, anual, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. În țara noastră, sute de mii de români poartă acest nume sau derivate. Părintele Vasile Ioana, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți reprezentanți ai Bisericii din România, a spus care este povestea acest sfânt, dar și cât de mare este, din punctul său de vedere, puterea rugăciunii.

Părintele Vasile Ioana a spus care este originea sărbătorii Sf. Dumitru Izvorâtorul de mir

Conform calendarului ortodox, în fiecare an, creștinii îl prăznuiesc, pe 26 octombrie, pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. Părintele Vasile Ioana, unul dintre cei mai îndrăgiți reprezentați ai Bisericii, a vorbit despre această zi importantă.

ADVERTISEMENT

Preotul le-a urat, în primul rând, toate cele bune celor peste 300.000 de români care numele Sfântului, apoi a explicat și care este explicația acestuia. Astfel Dumitru vine de la Demeter, care se împarte în De- pământ și meter- mamă.

„În antichitate, se contura legătura asta vie între om și pământ. Și atunci, cuvântul ăsta înseamnă iubitor de pământ”, a dezvăluit Vasile Ioana în emisiunea Vorbește Lumea, difuzată pe Pro TV.

ADVERTISEMENT

Preotul a explicat că orice sărbătoare marchează, de fapt, cel mai important moment din viața unui sfânt și anume martirizarea. Îndrăgitul preot a spus istoria Sfântului Dumitru și modul în care acesta și-a dat viața, refuzând să se închine altcuiva în afară de Dumnezeu.

„Marele Dumitru, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, el a fost în Tesalonicul de astăzi. Această cetate a fost condusă de tatăl lui Dumitru. Tatăl și mama l-au încreștinat încă de mic, el a crescut înainte de 331 d.H, în timpul persecuțiilor. Și atunci, Maximian l-a ridicat pe copilul ăsta după ce tatăl lui a murit, l-a numit guvernator al Tesalonicului și general în armata romană, la o vârstă foarte fragedă.

ADVERTISEMENT

Maximian a început să audă informații că Dimitrie ar vorbi despre Hristos în timpul în care atunci erau închinători la idoli, la zei, religia creștină era persecutată. După ce i-a bătut pe sciți, când s-a întors spre Roma și a făcut o mare sărbătoare în Salonic și i-a spus lui Dimitrie să se închine la idoli. El fiind creștin, a refuzat acest lucru, după aceea a fost închis în temniță și ucis”, a povestit preotul Vasile Ioana.

Puterea rugăciunii, dezvăluită de Vasile Ioana

Într-o zi cu mare însemnătate pentru credincioși, mulți dintre ei apelează la rugăciune pentru a se conecta cu Dumnezeu. Totuși, preotul Vasile Ioana a mărturisit că, pentru a avea putere, aceasta trebuie făcută nu cu mintea, ci cu inima.

ADVERTISEMENT

Părintele a afirmat că prin rugăciune, oamenii obțin mântuirea, mai de preț decât sănătatea sau oricare altă avuție. Conform lui Vasile Ioana, Dumnezeu nu este responsabil de nenorocirile care se bat asupra unora, dar El poate întotdeauna să-i ajute să se vindece și să iasă din impas.

„Puterea rugăciunii este imensă, este uriașă. De altfel, rugăciunea este o practică ce ne aduce nouă harul lui Dumnezeu. Este comunicarea noastră cu Dumnezeu.

Când spui, ‘Doamne ajută!’, strigi la Dumnezeu să te ajute și inima ta se umple de har. Harul lui Dumnezeu este o energie necreată. Noi nu putem să simțim Soarele, că ne-am topi, dar putem simți raza Soarelui. Asta e harul, e o rază de lumină”, a dezvăluit Vasile Ioana.

Care sunt cele mai puternice rugăciuni la care creștinii pot apela

Prin rugăciune, credincioșii pot înțelege și desluși tainele vieții, se pot desprinde de stresul cotidian și pot găsi liniștea. Părintele Vasile Ioana a împărțit rugăciunile în trei categorii și a denumit două dintre cele mai puternice dintre cele cunoscute: rugăciunea inimii și Tatăl Nostru.

„Rugăciunea îți oferă puterea de a înțelege taine. Te deconectezi de lucrurile obișnuite ale vieții. Suntem prea plini de noi înșine, de orgoliu.

Rugăciunea și meditația te rupe de realitățile imediate ale vieții și te înalță. Există rugăciune de preamărire, mulțumire și cerere. Ce îți aduce rugăciunea, este, în primul rând, darul smereniei

Rugăciunile cele mai puternice sunt, prima: rugăciunea inimii și anume „Iisuse, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”. Dacă tu te conectezi cu Dumnezeu prin această rugăciune a inimii, vei căpăta o putere”, a încheiat preotul Vasile Ioana.

ADVERTISEMENT