Life

De unde provin, de fapt, numele cântăreților de manele din România. Ce înseamnă Salam, Vijelie sau Copilul de Aur

Cum și-au ales numele de scenă unii dintre cei mai cunoscuți cântăreți de manele din România. De unde s-au inspirat Salam, Vijelie sau Copilu' de Aur?
06.03.2023 | 21:43
De unde provin de fapt numele cantaretilor de manele din Romania Ce inseamna Salam Vijelie sau Copilul de Aur
De unde s-au inspirat cântăreții de manele pentru numele lor. Sursa foto: facebook, youtube, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România este o țară unde manelele sunt foarte ascultate, iar artiștii care interpretează acest gen muzical extrem de apreciați. Printre favoriți se numără Florin Salam, Vali Vijelie, Adrian Minune sau Sorin Copilu’ de Aur. Însă, acestea nu sunt numele lor reale, ci de scenă. Cum și le-au ales?

Cum și-au ales numele unii dintre cei mai faimoși maneliști din România

Maneaua nu a existat dintotdeauna în țara noastră, ci provine din muzica turcească, de la începutul secolului al XIX-lea. Prima oară a fost cântată de către lăutarii vremurilor de odinioară, din estul, sudul României și din anumite regiuni din Banat.

ADVERTISEMENT

Pionerii manelelor din România ar fi soliști precum Romica Puceanu, prin melodiile ”Saraiman” sau ”Ileană, Ileană” și Gabi Luncă printr-un cântec faimos, ”Răpirea din Serai”. De altfel, în anii 80 maneaua din Banat începe să capete amploare, dar autoritățile au interzis-o rapid.

După 1990, manelele încep să facă din nou furori și să se extindă din ce, în ce mai mult, inclusiv în toată aria geografică a Balcanilor: Serbia, Albania, Bulgaria, Turcia și chiar în statul elen. Odată cu începutul anilor 2000, s-au lansat alți cântăreți, care sunt în vogă și astăzi: Florin Salam, Adrian Minune, Vali Vijelie sau Sorin Copilu’ de Aur.

ADVERTISEMENT

Numele soliștilor enumerați sunt, iată, destul de curajoase și mulți se întreabă de unde s-au inspirat aceștia. Unii dintre ei și le-au ales de la rude, iar alții au fost ”botezați” chiar de către acestea sau de către cei care i-au lansat, producătorii muzicali.

Florin Salam s-a lansat inițial ca ”Florin Fermecătorul”

Florin Salam, pe numele din buletin Florin Stoian, a debutat în lumea manelelor în anul 2002, cu ajutorul producătorului Dan Bursuc. S-a născut într-o familie de lăutari, iar prima lui piesă a cântat-o cu numele de ”Florin Fermecătorul”.

ADVERTISEMENT

În 2002, Florin Stoian devine ”Salam”, nume inspirat din arabă cu semnificația ”pace”. Vali Vijelie are numele real Valentin Rusu, dar cel de scenă și l-a însușit de la un verișor al său, Mircea Vijelie, un artist cunoscut pe plan local, în județul Ilfov.

Adrian Minune, în buletin Adrian Simionescu, a fost mai indecis în privința numelui de cântăreț de manele: Adrian Copilul Minune, Adrian Minune sau Adi de Vito. În prezent, este cunoscut cu primele două denumiri, date de bunica sa.

ADVERTISEMENT

Bunica lui Adrian Minune și-a considerat nepotul o binecuvântare de la Dumnezeu, de aceea a considerat potrivit numele de ”Minune”. În ceea ce-l privește pe Sorin Copilul de Aur, acesta a fost botezat Sorin Cristian Alecu, însă producătorul lui muzical, Dan Bursuc, l-a lansat ca Sorin Copilul de Aur.

ADVERTISEMENT