Mai mulți istorici au făcut cercetări pentru a afla de unde provin numele celor mai importante orașe din România. Multe dintre ele au o istorie interesantă. În cazul unora, există mai multe ipoteze luate în calcul.
România are, în prezent, peste 300 orașe, iar cele mai multe dintre ele au un nume ce reprezintă fie un loc, un moment istoric sau un conducător, în multe cazuri.
Mai multe popoare au ajuns pe teritoriul țării noastre datorită poziționării geografice. Turcii, grecii și romanii au traversat teritoriul românesc și au influențat atât cultura, cât și denumirile orașelor.
Istoricii au încercat, de-a lungul timpului, să afle numele orașelor de la noi din țară. De exemplu, numele capitalei României, București, provine de la Bucur ciobanul, un personaj despre care se spune că a poposit pe malurile Dâmboviței.
În cazul orașului Constanța, numele acestuia provine de la Împăratul Constantin cel Mare. Aflată sub stăpânire romană, vechea cetate Tomis a primit numele de Constantiana. Cu timpul, numele acesteia s-a transformat în Constanța.
Denumirea orașului Cluj-Napoca provine, potrivit istoricilor, de la un nume de persoană “Cluș”, în timp ce “Napoca” este un termen pre-roman. Termenul grecesc “napos”, tradus prin “vale împădurită”, poate avea legătură cu denumirea orașului din inima Transilvaniei, notează shtiu.ro.
Numele orașului Bacău este provenit din cuvântul maghiar “bako”, care înseamnă “călău”. Conform altor istorici, denumirea ar proveni, de fapt, de la Bacchus, zeul roman al vinului și extazului. Este asociat cu fericirea, dar și cu excesul.
În cazul orașului Sinaia, se spune că numele acestuia ar proveni de la Mănăstirea cu același nume, venit de la Muntele Sinai. Acesta este un munte biblic, care are legătură cu momente importante din istoria religioasă.
Numele orașului Hunedoara, aflat în județul omonim, a fost menționat pentru prima dată în anul 1276, provenind de la cetatea Hunyad. Totodată, numele reședinței de județ, Deva, este provenit de la cuvântul dac “dava”, care se traduce prin “cetate”.
În privința orașului Brașov, istoricii au mai multe ipoteze atunci când vine vorba despre numele acestuia. Un etimologist susține că numele are legătură cu bîrsă /bârsă, cu variantele bîrță /bârță. De altfel, alți istorici spun că denumirea provine de la un râu cu același nume.