Te-ai întrebat vreodată de unde provin, de fapt, numele stațiilor de metrou din Capitală? Transportul subteran se întinde pe circa 70 de kilometri, dar care este singurul peron din București în care metroul iese la suprafață. Probabil nu te-ai gândit la asta.
Stațiile de metrou din București au denumiri pe care le-au primit în urmă cu ani buni. Altele au fost schimbate recent pentru a se adapta la realitatea actuală a orașului, dar care este legenda din spatele numelor.
Ei bine, inginerii au dezvăluit cum au fost alese acestea, în realitate. Denumirile stațiilor-capăt de linie, cum ar fi Semănătoarea și Timpuri Noi, au fost date după fabricile care funcționau în zona respectivă în urmă cu ceva vreme.
În iulie 2009, Semănătoarea a devenit Petrache Poenaru. A fost botezată în urma unei campanii care și-a propus să adapteze stațiile la evenimentele din ziua de azi. Armata Poporului, Industriilor, Depoul IMGB, IMGB, Laromet, Policolor şi Linia de Centură sunt stații de metrou care au primit alte nume.
Actualele denumiri provin de la ingineri renumiţi sau de la principalele străzi cu care se intersectează liniile de metrou din acea regiune. Așadar, Armata Poporului a devenit Lujerului, în timp ce staţia Industriilor este acum Preciziei.
Depoul IMGB a devenit Berceni, IMGB s-a schimbat în Dimitrie Leonida, Laromet s-a transformat în Laminorului. Policolor se numește în prezent Nicolae Teclu, iar Linia de Centură poartă numele lui Anghel Saligny.
Fostul director Metrorex, Gheorghe Udriște, a declarat la un moment dat că celelalte stații au primit numele piețelor și cartierelor din apropiere. Printre acestea se numără Grozăvești, Eroilor, Izvor și Piața Unirii.
Stația de metrou Berceni, cunoscută în trecut drept Depoul I.M.G.B., este singura care are metrou la suprafață. Denumită datorită apropierii de localitatea cu același nume, aceasta se găsește în extremitatea sudică a orașului.
În altă ordine de idei, Primăria Sector 4 a declarat că stația de metrou Tudor Arghezi este singura stație supraterană de metrou edificată pe două etaje. A costat aproximativ 50 de milioane de euro, fiind realizată cu fonduri nerambursabile, scrie digi24.ro.
Această stație de metrou are o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați. Se află între stația Berceni, actualul capăt al Magistralei 2, și Șoseaua de Centură. De asemenea, are un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri.