News

De unde provine carnea de porc din magazinele din România. Pe mulți îi va surprinde

România a ajuns să importe cantități uriașe de carne de porc. 80% din carnea prezentă în magazinele de la noi este adusă din străinătate, la un preț dublu.
25.05.2024 | 21:57
De unde provine carnea de porc din magazinele din Romania Pe multi ii va surprinde
De unde provine carnea de porc din magazinele din România. Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2024, România importă 80% din carnea de porc. Dacă în perioada 2016-2017, țara noastră avea o producție de 80% pentru necesarul de consum, lucrurile stau acum invers.

De ce importă România carne de porc din străinătate

Anul trecut, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spunea că, în următorii cinci ani, România trebuie să producă zeci de milioane de purcei pentru a ajunge la un grad de autosuficiență de 100% și astfel importurile să fie oprite, scrie Digi24. 

ADVERTISEMENT

Între timp, lucrurile nu s-au schimbat, iar țara noastră aduce, în continuare, cantități mari de carne de porc din străinătate, la un preț dublu.

De exemplu, un purcel importat de un fermier român din Uniunea Europeană costă peste 120 de euro, asta în timp ce unul produs în România este în jur de 60 euro.

ADVERTISEMENT

Astfel, România pierde anual sute de mii de euro, bani care ar putea intra în conturile fermierilor ce reușesc din ce în ce mai greu să facă agricultură.

Fără o agricultură modernă, fără irigații pe suprafețe mari și puși în fața prețurilor exorbitante ale cerealelor din Ucraina, fermierii români se consideră extrem de nedreptățiți de Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Aceștia spun că subvențiile pe care le primesc de la UE sunt foarte de mici în comparație cu cele primite de fermierii din Vest.

De exemplu, în Germania şi Franţa un fermier primește o subvenție de aproximativ 310 euro/ha, asta în timp ce unul din Spania ia 265 de euro/ha.

ADVERTISEMENT

Pentru creșterea porcilor, un fermier din România primeşte doar 250 de euro/cap de animal, jumătate din subvenția pe care o pimește un crescător de animale din Polonia.

Vin vești bune de la Uniunea Europeană pentru fermierii români

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că fermierii români ar putea primii subvenții cu 30% mai mari decât cele pe care le primesc în prezent.

“România este ţara cu cele mai mici subvenţii pentru fermieri. Este timp suficient să terminăm această situaţie nedreaptă şi înţeleg pe deplin această cerere şi plângerile lor”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură, potrivit Observator. 

Mai mult, oficialul european a subliniat că, din anul 2027, toți fermierii din Uniunea Europeană ar putea primi subvenții egale.

“Media plăţilor directe în UE este de acum 256 euro/ha. Este un decalaj mare între nivelul din Romania şi media din UE, dar soluţia problemei este egalizarea plăţilor directe, va fi posibilă doar dacă avem decizia de a majora bugetul. Intenţia mea este să fac tot ceea ce e posibil”, a mai spus Janusz Wojciechowski.

ADVERTISEMENT