De unde provine, de fapt, carnea de pui pe care o cumperi de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image. Mulți români o pun în coș fără să citească eticheta.
Fără doar și poate, carnea de pui este unul dintre cele mai consumate produse de către români. Este versatilă și poate fi folosită pentru prepararea diverselor feluri de mâncare. Deși se spune că cea mai bună este carne de pui ”de țară”, mulți români o cumpără din supermarket.
Pe rafturile supermarketurilor din România există o varietate de carne de pui, de la aripioare și pulpe superioare, până la mușchiuleț și piept de pui. De asemenea, există și o mulțime de producători, însă, câți dintre ei sunt din România?!
De obicei, atunci când merg la cumpărături, românii nu acordă importanță etichetei. Însă, dacă ar citi-o, ar afla de unde provine, de fapt, carnea de pui comercializată în Lidl, Kaufland, Auchan, dar și în alte supermarketuri.
Surprinzător sau nu, Polonia continuă să fie cel mai mare producător de carne de pui din Uniunea Europeană. Poziția Poloniei s-a consolidat în ultima vreme, datorită faptului că Ucraina nu mai reprezintă o mare concurență pentru ea.
Analiștii din domeniu estimează că în perioada 2024 – 2025 producția de carne de pui va crește. Totul se datorează faptului că, în Polonia, fermele de păsări de carne sunt într-o continuă dinamică, grație cererii mari.
Polonia ia în considerare inclusiv extinderea piețelor de export. În condițiile în care cererea continuă să fie la fel de mare, polonezii iau în calcul valorificarea noilor oportunități suplimentare.
Chiar dacă totul merge în direcția bună pentru Polonia, asta nu înseamnă că îi este ușor să își mențină poziția. Diverșii factori externi, dar și concurența îi determină pe polonezi să fi mereu atenți la cerere și să țină pasul cu inovația.
Polonia este lider la capitolul producție și export de carne de pui, însă, cel mai mare adversar al său este Marea Britanie. Chiar dacă a ieșit din Uniunea Europeană, Mara Britanie a găsit alte avantaje pe care le folosește în beneficiul său.
Datorită poziției geografice, Marea Britanie se axează pe exportul de carne de pui atât proaspătă, cât și refrigerată. Pe lângă asta, Marea Britanie mai are un as în mânecă și anume, importul produselor ieftine din Ucraina.