Life

De unde provine, de fapt, expresia “toate drumurile duc la Roma”. Este folosită de multe persoane

Ce origini are expresia “toate drumurile duc la Roma” și ce semnifică, de fapt. Multe persoane o folosesc în ziua de astăzi.
12.03.2025 | 16:36
De unde provine de fapt expresia toate drumurile duc la Roma Este folosita de multe persoane
Ce înseamnă expresia “toate drumurile duc la Roma” și de unde provine. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai cunoscute și folosite expresii din istoria umanității este “toate drumurile duc la Roma”. De unde provine, însă, și la ce se referă mai exact?

De unde provine expresia “toate drumurile duc la Roma”

Expresia menționată amintește de un imperiu vast, cu capitala la Roma, un loc unde oamenii din cele mai îndepărtate colțuri din lumea antică păreau să se întâlnească.

ADVERTISEMENT

Această expresia a căpătat, de-a lungul timpului, o însemnătate puternică. Aceasta asociază Roma cu centrul geografic al lumii, precum și cu o puternică autoritate spirituală, dar și culturală.

“Toate drumurile duc la Roma” este o expresie utilizată inclusiv în ziua de astăzi. Motivul are legătură cu istoria și religia Romei, dar și cu felul în care Imperiul Roman a influențat toată lumea occidentală.

ADVERTISEMENT

În 1175, Alian de Lille, teolog și poet francez, a folosit expresia pentru prima dată, în lucrarea sa, Liber Parabolarum. Acesta a scris, atunci, următoarele: “Mille viae ducunt homines per saecula Romam Qui Dominum toto quaerere corde volunt”. Textul se traduce prin “Mii de drumuri duc, de-a lungul secolelor, la Roma, pentru oamenii care doresc să-l caute pe Domnul cu tot sufletul lor”, potrivit omofon.ro.

Inițial, această expresie a fost utilizată în context religios, făcând referire la pelerinajele spre Roma, care era centrul creștinismului. Ulterior, a dobândit un sens mai larg. Expresia a ajuns să semnifice ideea că, indiferent de ce cale este aleasă, fiecare dintre ele duce către un scop comun și un punct central, care este Roma, în cazul de față.

ADVERTISEMENT

Sensul filozofic al expresiei provine de la rețeaua de drumuri create de Imperiul Roman în Antichitate. Împăratul Augustus a ridicat o bornă, în anul 20 î.Hr., pe forumul roman, pe care scria “Miliarul de aur”. Monumentul era considerat punctul zero al Imperiului și simboliza începutul tuturor drumurilor romane. În același timp, semnifica centrul teritoriului.

ADVERTISEMENT

Cât de importante erau drumurile din Imperiul Roman

De la această bornă, 29 de drumuri care aveau formă de stea conectau toate provinciile romane, dar și țările cucerite. Obiectivul era transportarea tuturor mărfurilor spre Roma.

Drumurile permiteau, de asemenea, comunicarea pe teritoriul roman, dar și deplasarea în mod eficient a trupelor romane. Aceste drumuri erau suficient de largi pentru ca trecerea să se facă cu două care, având și trotuare pentru pietoni.

Arterele erau asemănătoare, la vremea respectivă, cu niște autostrăzi. Mai mult, drumurile aveau, la fiecare 12 kilometri, locuri de odihnă. Călătorii se puteau opri pentru a mânca și pentru a dormi.

Imperiul Roman s-a extins pe trei continente, în perioada sa de apogeu. Acesta cuprindea trei teritorii care se întindeau din Britannia (actuala Britanie) până în Egipt, din Peninsula Iberică și până în Mesopotamia, lucru posibil datorită rețelei de drumuri.

Romanii erau conștienți de cât de importantă era infrastructura pentru controlul și administrarea teritoriilor. Rețeaua de drumuri a avut un rol foarte important pentru a păstra unitatea imperială.

Construirea acestei rețele de drumuri, mai mare de 80.000 de km, a fost una dintre cele mai notabile realizări ale romanilor. Drumurile erau construite cu o mare precizie. Acestea aveau un strat de piatră, dar și un sistem de drenaj, elemente datorită cărora erau foarte durabile, notează britannica.com.

Expresia “toate drumurile duc la Roma” reflectă autoritatea, puterea, dar și centralitatea Romei în Antichitate, care era un adevărat simbol al stabilității și al ordinii atunci. Era, în același timp, și centrul militar al Imperiului Roman.

Toate drumurile care proveneau dintr-o provincie romană duceau, în final, la Roma. Construirea drumurilor nu era ceva necesar doar din punct de vedere militar.

Importanța culturală și religioasă a drumurilor

Imperiul Roman a înțeles, destul de devreme, că era necesar să fie creată o infrastructură astfel încât soldații, oamenii și mărfurile să ciscule rapid. Precizia cu care au fost construite drumurile nu a mai fost egalată pentru foarte multă vreme, după prăbușirea Imperiului Otoman.

Drumurile au avut și un impact cultural foarte important, întrucât permiteau circulația rapidă a ideilor. Acest lucru a dus la facilitatea răspândirii culturii romane în toată lumea cunoscută.

Odată ce influența creștinismului a devenit mai mare, noul cult religios a fost răspândit mult mai ușor datorită acestor drumuri. În afară de faptul că Roma era conectată fizic la teritoriile sale, reprezenta și centrul lumii.

Creștinismul a fost adoptat ca religie oficială în Imperiul Roman în secolul al IV-lea, devenind centrul spiritual al creștinismului. Vatican a devenit sediul Papalității.

Pelerinii din toată Europa, dar și din toată lumea, mai târziu, călătoreau către Roma pentru a vizita mormintele sfinților. Aceștia călătoreau și pentru a putea primi binecuvântări de la Papă.

Roma este privită, în tradiția creștină, ca simbol al “unității Bisericii”. Expresia “toate drumurile duc la Roma” simbolizează și unitatea Bisericii Catolice. Sensul expresiei este și acela că toți credincioșii sunt îndreptați spre Roma, indiferent în ce loc se află.

Din perioada Imperiului Roman și până în cea a Renașterii, Roma a fost un centru important al culturii și educației, unde erau promovate artele și științele. Filozofii, savanții și artiștii din toată lumea au fost atrași aici. Au fost construite și instituții educaționale, iar Roma erau un loc de pelerinaj inclusiv pentru cei care își doreau să învețe.

Cum se folosește expresia “toate drumurile duc la Roma” în prezent

În ziua de astăzi, expresia “toate drumurile duc la Roma” este utilizată pentru a evidenția ideea potrivit căreia toate căile importante duc, în final, spre o destinație finală, de realizare a unui obiectiv.

Este o expresie folosită de multe ori în diverse contexte, precum în afaceri sau politică, dar și în domenii unde este nevoie de un parcurs bine pus la punct pentru a realiza un anumit obiectiv.

Expresia reprezintă și un simbol al diversității drumurilor care pot fi urmate de oameni în viață. Toate au, însă, un scop comun, precum drumurile care duc către Roma. Din acest motiv, este o expresie ce se folosește în sens metaforic.