De unde provine denumirea vitaminelor, de fapt. Cât de importante sunt pentru organismul nostru. Specialiștii susțin că numele de vitamină provine de la o denumire mai veche și de la cuvântul latin „vita” care înseamnă viață.
Care e motivul pentru care vitaminele au numele doar cu litere. Care este rolul pe care îl au, în realitate, pentru corpul uman. Oamenii de știință au dezvăluit că denumirile lor au origini diverse, care se referă adesea la contextul istoric sau caracteristicile specifice ale fiecărei vitamine.
Povestea acestora începe la sfârșitul secolului al XIX-lea, perioadă în care cercetătorii încercau să descifreze misterele unor boli, cum ar fi scorbutul și beri-beri. La început vitaminele au fost notate cu litere de la A la Z.
În plus, erau identificate şi în funcţie de solubilitate, în grăsime sau în apă. Termenul de vitamină a fost inventat de Kazimierz Funk, un biochimist polonez, în anul 1912. Tot atunci cercetătorul american în nutriție Elmer McCullum a efectuat experimente pe diferite populații de animale.
Omul de știință a descoperit o substanță prezentă în unele grăsimi care era esențială pentru creșterea șobolanilor. Ulterior, această substanță liposolubilă a devenit cunoscută sub denumirea de vitamina A, fapt care a condus la izolarea și identificarea a ceea ce a fost inițial denumit „A liposolubil”, în 1918.
Mai târziu, în 1920, substanța a fost redenumită vitamina A. Așadar, numele vitaminelor au origini diferite, descoperirea vitaminei A marcând o etapă importantă în știința nutriției, punând în lumină importanța anumitor nutrienți pentru creștere, reproducere, imunitate și vedere.
De-a lungul anilor înțelegerea legăturii dintre nutriție și sănătate a evoluat enorm, civilizațiile antice recunoscând această legătură. Conform descopera.ro, primele progrese semnificative au fost făcute după ce cercetările moderne în domeniul nutriției au fost susținute de cele în chimie, fizică și biologie.
Primele experimente în nutriție s-au axat în principal pe azot, care a fost descoperit pentru prima dată în 1772. Sursa menționată mai arată că, acestea s-au concentrat și pe modul în care prezența sau absența vitaminelor poate afecta sănătatea oamenilor.
Vitaminele sunt esențiale pentru funcționarea normală a organismului uman, motiv pentru care nutriționiștii recomandă consumul de fructe și legume proaspete în fiecare zi. Spre exemplu, vitamina C are puterea de a combate răceala.
Această vitamină se găsește în morcovi, care sunt bogați în carotenoizi și vitamina A. De asemenea, specialiștii spun că aceste legume au capacitatea de a proteja țesuturile oculare, stimulând vederea. Pe de altă parte, peștele gras și lumina soarelui alimentează vitamina D, întărind oasele.
În momentul de față există două categorii principale de vitamine: vitaminele hidrosolubile (vitaminele B și vitamina C) și vitaminele liposolubile (vitaminele A, D, E și K). Cele solubile în apă nu sunt stocate în organism, iar vitaminele liposolubile pot fi stocate în țesuturile grase ale corpului.