News

De unde provine zahărul vândut de Lidl, Auchan și Mega Image. Puțini români se uită pe etichetă când îl cumpără din supermarketuri

Cât din zahărul aflat pe rafturile supermarketurilor este produs în România şi cât este adus din străinătate? Iată de unde provin principalele branduri.
01.03.2025 | 20:32
De unde provine zaharul vandut de Lidl Auchan si Mega Image Putini romani se uita pe eticheta cand il cumpara din supermarketuri
De unde provine zahărul pe care îl cumpărăm de la hipermarket Foto: captură video
ADVERTISEMENT

Clienţii hipermarketurilor sunt adesea foarte atenţi la locul de provernienţă al produselor pe care le adaugă în coşul de cumpărături. În special fructele şi legumele sunt supuse unor astfel de rigori, dar v-aţi întrebat vreodată de unde provine zahărul pe care îl cumpăraţi de la Mega Image, Lidl sau Auchan?

Fabrica de zahăr de la Luduş produce zahărul Bod

Înainte de 1989 România avea aproximativ 30 de fabrici de zahăr, iar în prezent mai sunt trei mari jucători pe piaţă: la Buzău, la Roman şi la Luduş. Primele două fabrici sunt deţinute de grupul austrian Agrana, iar cea de la Luduş se află în proprietatea unor investitori români. Pe lângă aceştia mai există şi o serie de companii mai micuţe, care reuşesc totuşi să îşi ocupe locul pe rafturile unor supermarketuri.

ADVERTISEMENT

Să luăm exemplul supermarketurilor Lidl, unde se disting două mărci de zahăr. Astfel, Zahăr Bod cristal este un brand 100% românesc, produs la fabrica din Luduş, şi zahărul alb cristal de la “Delmario”, firmă cu sediul în Alexandria.

Privitor la zahărul pe care îl găsim pe rafturi la Auchan, profit.ro scrie că acela care este comercializat sub marca proprie, “Auchan”, provine din România, iar cel livrat sub diferite mărci, precum “Diamant”, provine din Germania, iar zahărul “Coronița” ar veni din Austria.

ADVERTISEMENT

Unde este fabricat zahărul de la Mega Image

Referitor la magazinele Mega Image, şi aici întâlnim zahăr marca “Diamant”, pe care însă compania germană Pfeifer&Langen îl produce la fabrica de la Oradea, în timp ce zahărul alb-brun marcă proprie este ambalat la Timişoara.  În schimb, zahărul brun din trestie de zahăr “Diamant” provine din Germania, iar zahărul brut de la “SanoVita” este produs în județul Vâlcea.

Pe rafturile Mega Image se mai găseşte zahăr brut “Eih”, produs în Elveția, zahăr cubic alb “Mărgăritar” adus din Austria, dar există şi o marcă proprie de zahăr alb cristal “Mega”, ambalat în România, dar produs din sfeclă din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Tot la Mega întâlnim cuburi “Coffee Sugar”, de la “Diamant”, provenite din Belgia. “Baghetele” de zahăr brun de la “Mărgăritar” sunt aduse din Austria, iar “Brown Cane Cube Sugar”, fabricat de “Agrana” este produs tot în Austria.

ADVERTISEMENT