News

De unde se poate descărca certificatul verde Covid-19. Modalități prin care se poate obține documentul

De unde se poate descărca certificatul verde Covid-19. Modalități prin care se poate obține documentul
28.06.2021 | 12:52
De unde se poate descarca certificatul verde Covid19 Modalitati prin care se poate obtine documentul
ADVERTISEMENT

Certificatul verde Covid va fi implementat de la 1 iulie. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat cum se poate intra în posesia documentului.

Acesta va arăta dacă posesorul este vaccinat împotriva virusului. Totodată, oamenii care au fost infectați și au anticorpi pot dovedi acest lucru prin intermediul documentului, la fel și cei care s-au testat și au primit un rezultat negativ.

ADVERTISEMENT

De unde se poate descărca certificatul verde Covid-19. Modalități prin care se poate obține documentul

De joi, 1 iunie, certificatul verde digital va fi folosit și în România. Documentul poate fi descărcat de pe platforma dezvoltată de STS, accesând adresa: certificat-covid.gov.ro.

Cei ce doresc să obțină respectivul certificat trebuie să acceseze platorma și să-și creeze un cont, folosind adresa de mail. Ulterior, vor primi un e-mail pentru confirmare. De asemenea, sunt necesare date de autentificare, pentru a confirma identitatea solicitantului.

ADVERTISEMENT

„Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România, s-a muncit mult în ultimele luni de zile pentru a finaliza toată această procedură”, a spus Andrei Baciu, potrivit Digi24.

„Existența acestui certificat digital european facilitează, practic, transportul și călătoria în interiorul spațiului european,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat a asigurat că datele personale ale oamenilor sunt protejate, rămân în țară și nu sunt stocate nici la poliția de frontieră. Codul QR nu verifică datele, ci autenticitatea acestora.

Cum pot obține certificatul oamenii care nu au acces la internet

Andrei Baciu a precizat că oamenii care nu au acces la internet pot intra în posesia documentului. El a explicat că se va proceda la fel ca în cazul programării la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Certificatele pot fi descărcate fizic cu ajutorul medicilor de familie sau cu cel al direcțiilor de sănătate publică.

„Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie,” a spus Baciu.

Șase săptămâni, perioadă de tranziție

Secretarul de stat a explicat că primele șase săptămâni vor fi o perioadă de tranziție. În acest interval vor putea fi folosite atât adeverința de vaccinare, cât și certificatul digital european.

„Mai este un element important. Sunt diverse situații, diverse excepții pentru care ai nevoie oricum de timp. Să vă dau un exemplu: o persoană care s-a vaccinat undeva în spațiul european cu o primă doză, după care vine și se vaccinează în România și solicită imediat după vaccinare certificatul care să-i ateste că are doza completă de vaccin. Trebuie ca sistemul să recunoască cea de-a doua doză ca fiind cea care încheie vaccinarea pentru tipul de vaccin ales,” a precizat acesta.

„Pentru orice fel de situații speciale, pentru orice fel de excepții o să avem și un call-center, unde vor putea suna oamenii care au tot felul de situații,” a adăugat.

Andrei Baciu a subliniat că documentul nu va fi unul obligatoriu, ci menit să le ușureze viața oamenilor care doresc să călătorească. El a spus că cei ce se află în una din cele trei situații, vaccinare, au trecut prin boală sau au un rezultat negativ la testare vor dovedi că reprezintă un risc scăzut de a răspândi virusul și vor scăpa de restricții, precum carantinare, la intrarea în alte țări.

ADVERTISEMENT