News

De unde vin opiniile extremiste ale lui Elon Musk. ”Dark Maga”, moștenire de la mama lui

Maye Musk ar putea deține cheia opiniilor „dark Maga” ale fiului său. Istoria extremistă a familiei lui Elon în Canada și Africa de Sud
13.02.2025 | 16:09
De unde vin opiniile extremiste ale lui Elon Musk Dark Maga mostenire de la mama lui
Opiniile extremiste ale lui Elon Musk, rădăcini în familia mamei sale Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Maye Musk pare la prima vedere o persoană plină de farmec, un model care își petrece vremea pe podiumuri de modă sau la masă cu alte femei celebre precum Ivanka Trump, fiica președintelui american, și Wendi Deng, fosta soție a lui Rupert Murdoch. Dar mama lui Elon Musk provine dintr-o familie cu tradiție în ceea ce privește pozițiile de extremă dreapta.

Opiniile extremiste ale lui Elon Musk, moștenire de la mama lui

Autodeclarată fostă democrată până când a decis că guvernul lui Biden era, în cuvintele ei, „necinstit și răuvoitor”, Maye Musk este acum, la fel ca Elon, o susținătoare înfocată a lui Trump, folosind platforma de socializare X (fostul Twitter) a fiului ei pentru a-și exprima sprijinul.

ADVERTISEMENT

Deși susține că a fost multă vreme o democrată, o incursiune realizată de The Independent în istoria familiei scoate la iveală un tipar pentru direcția din ce în ce mai de extremă dreapta pe care o urmează Elon, miliardarul patron al Tesla și acum șeful DOGE, ministerul neoficial al eficienței guvernamentale din SUA.

Tatăl lui Maye, Joshua Haldeman, avea vederi favorabile supremației albilor și era un adept al teoriilor conspirației, pe care le susținea deschis. Deși a murit când nepotul său era doar un copil mic, ecouri ale convingerilor sale pot fi găsite într-o serie de activități recente ale lui Elon.

ADVERTISEMENT

De la războiul cu instituțiile evreiești (Elon a amenințat că va da în judecată Liga Evreiască Anti-Defăimare din cauza plângerilor sale cu privire la antisemitismul de pe X) până la a vorbi despre „multiculturalismul care diluează totul” la un miting de extremă dreapta din Germania luna trecută, la susținerea pentru postările X despre teoria rasistă a „marii înlocuiri” și exprimând o convingere adânc înrădăcinată că tehnocrații, nu politicienii aleși, ar trebui să conducă lumea.

Bunicul lui Elon, un antisemit din Canada

Joshua Haldeman a crescut la o fermă din Canada și a lucrat ca artist de rodeo, cowboy și chiropractician înainte de a deveni președinte al Consiliului Național al Partidului Creditului Social (Socreds).

ADVERTISEMENT

Liderul fondator al mișcării populiste conservatoare a fost un antisemit care a vorbit despre o „pervertire a idealurilor culturale” din cauza existenței unui „număr disproporționat de evrei” la putere, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Haldeman a condus, de asemenea, filiala canadiană a mișcării Technocracy, care se baza pe doctrina antidemocratică conform căreia guvernele ar trebui să fie conduse de tehnocrați nealeși, mai degrabă decât de politicieni.

Membrii acesteia purtau uniforme gri identice și se salutau reciproc într-o manieră asemănătoare fasciștilor europeni, dar când mișcarea a fost scoasă în afara legii în Canada, Haldeman a publicat un anunț în ziar în sprijinul ei.

Maye și sora ei geamănă Kaye s-au născut în 1948, fiind doi dintre cei patru copii ai lui Haldeman cu Winnifred, o profesoară de dans. Familia se bucura de un stil de viață confortabil datorită cabinetului de chiropractică al lui Haldeman, având propriul avion mic și o casă cu 20 de camere, dar Haldeman era nemulțumit de liberalismul Canadei.

Motto-ul familiei era „Trăiește periculos, cu prudență”, iar în 1950 s-au mutat în Africa de Sud, țară care se afla în plin proces de instituire a apartheidului alb, ceva ce bunicul lui Elon urmărea în mod activ.

Un susținător antivaccinist al apartheidului

Într-un articol din The Atlantic, Joshua Benton, directorul Laboratorului Nieman al Universității Harvard, a dezvăluit recent convingerea lui Haldeman că Africa de Sud aflată sub apartheid era destinată să conducă „civilizația creștină albă” în lupta sa împotriva „conspirației internaționale” a bancherilor evrei și a „hoardelor de oameni de culoare” controlate de aceștia.

„În loc ca atitudinea guvernului să mă țină departe de Africa de Sud, ea a avut exact efectul opus – m-a încurajat să vin și să mă stabilesc aici”, a declarat Haldeman unui ziar sud-african după sosirea sa. Cu altă ocazie, el a spus că africanii de culoare erau „foarte primitivi și nu trebuie luați în serios”.

Haldeman a autopublicat mai multe cărți, inclusiv una intitulată „Conspirația internațională în domeniul sănătății”, în care se declara împotriva vaccinurilor și a utilizării fluorurii în apă (parte a „conspirației programului de spălare a creierului” – o expresie care amintește de „virusul minții treze” despre care Elon susține că se află în spatele alegerii fiicei sale înstrăinate Vivian de a fi transgender).

Crescând în această atmosferă, Maye și-a început cariera de model la 15 ani și a fost finalistă la concursul Miss Africa de Sud din 1969. În 1970, s-a căsătorit cu Errol Musk, un inginer sud-african pe care l-a cunoscut în liceu, iar cei doi au avut trei copii: Elon, fratele său Kimbal, în prezent restaurator, și o fiică, Tosca, o regizoare care conduce un serviciu de streaming de romane picante numit Passionflix.

Mariajul lui Errol și Maye s-a destrămat și au divorțat în 1979. Ca mamă singură, Maye s-a mutat în cele din urmă înapoi în Canada când Elon avea nouă ani.

Maye se întoarce în Canada

Miliardarul devenit „primul prieten” (first buddy) al lui Trump și-a petrecut anii formatori în vârful unei ierarhii rasiale, într-o perioadă în care școlile din Africa de Sud predau versiuni naționaliste creștine ale istoriei țării și într-o atmosferă care devenea din ce în ce mai represivă, cu Mișcarea de Rezistență Afrikaner neo-nazistă mărșăluind pentru a protesta împotriva oricărei slăbiri a apartheidului.

Locuind în Canada, Maye a obținut diplome în nutriție și dietetică și a înființat un cabinet privat. Maye a declarat că, în calitate de mamă, a fost o mamă discretă, așa cum au fost și părinții ei, oferindu-le independență copiilor ei. Toți copiii au ajutat-o la afacerea pe care o conducea de acasă, ceea ce le-a permis să se formeze ca antreprenori în devenire.

Mamă și fiu sunt extrem de apropiați, Elon aducându-i un omagiu emoționant lui Maye în octombrie anul trecut, spunând „A fost cel mai mare susținător al meu din prima zi, indiferent cât de nebunești păreau ideile mele”.

În ceea ce o privește pe Maye, aceasta a afirmat că și-a dat seama pentru prima dată că fiul ei era un geniu când avea trei ani. Ea consideră că este „degradant” când oamenii îl califică drept „bogat”, insistând în schimb: „Cred că el este geniul lumii, iar oamenii îl iubesc pentru asta!”.

La vârsta de șaizeci de ani, cu părul de un argintiu natural izbitor, Maye s-a trezit brusc apreciată ca model. Astăzi, ca iubitoare de modă, Maye este încântată că Melania Trump „aduce din nou eleganța la Casa Albă” – și oriunde merge Elon, Maye este de obicei și ea invitată.

A fost prezentă la petrecerile de Ziua Recunoștinței și de Revelion ale familiei Trump de la Mar-a-Lago, discutând despre colonizarea interplanetară cu fiul lor Barron la prima petrecere.

Maye, arma secretă a lui Elon în China

La vârsta de 76 de ani, Maye își vede fiul devenind exact ceea ce tatăl ei dorea să vadă: un „expert” neales în inima guvernului, care ia decizii care vor afecta milioane de vieți. Prin fiul ei devine realitate viziunea antidemocratică a tatălui ei cu privire la modul în care ar trebui condusă lumea.

Profilul proeminent al lui Maye în China, unde fiul său este, de asemenea, popular, este și el semnificativ. Ea a fost descrisă drept arma secretă a lui Maye acolo, o figură bine plasată care aduce bunăvoință pentru ambițiile politice și de afaceri ale lui Elon.

Deși Maye a declarat că Trump „poate avea încredere deplină” în Elon, unii comentatori se întreabă dacă acest lucru este pe deplin adevărat.

Tesla are cea mai mare fabrică în Shanghai și s-a speculat că Elon ar putea servi doi stăpâni. Unii spun că demersul său de a reduce risipa guvernamentală, inclusiv reducerea ajutorului extern, va avantaja China și va dezavantaja SUA.

Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a avertizat că multe dintre primele acțiuni ale administrației Trump – dintre care majoritatea au fost inițiate de Elon – „afectează în mod direct capacitatea Statelor Unite de a concura cu principalul lor rival geopolitic”.

El a adăugat: „Președintele chinez Xi Jinping nu oprește asistența externă a țării sale; el oferă în schimb ajutor, comerț și investiții”.

Mama lui Elon Musk acuzată că este nazistă

Errol, tatăl lui Elon, a negat influența familiei lui Maye asupra opiniilor politice ale fiului său, subliniind că Elon a crescut ajutând la campaniile electorale atunci când Errol a candidat pentru un partid anti-apartheid.

Cu toate acestea, campania anti-apartheid este opusul a ce a venit cuiva în minte în momentul în care Elon a efectuat ceea ce multora li s-a părut a fi ceva asemănător unui salut nazist în ziua inaugurării lui Trump – eveniment la care Maye a participat, de asemenea.

Ea s-a pozat împreună cu Robert F Kennedy Jr, nominalizarea lui Trump pentru funcția de ministru al Sănătății, activist anti-avort și anti-vaccin.

De atunci, Maye a primit sute de comentarii negative pe X în fiecare zi de la persoane care o acuză că este nazistă și l-a îndemnat pe fiul ei să intenteze procese împotriva posturilor de știri care au relatat despre salutul său.

Chiar dacă nici Elon, nici Maye nu sunt responsabili pentru opiniile lui Haldeman, pe măsură ce opiniile lor se îndreaptă tot mai mult spre dreapta, ecourile din copilăria lui Maye par să se resimtă tot mai puternic asupra a ceea ce Elon numește ”Dark Maga”.