Toată lumea a auzit măcar o dată oamenii folosind sintagma „îmbrăcat la patru ace”, însă puțini știu ce înseamnă. De unde vine expresia și ce semnifică, de fapt, aceasta. Experții din domeniul ligvistic au elucidat misterul.
Expresia „îmbrăcat la patru ace” este una întâlnită frecvent în vorbirea curentă din limba română. Cu toate acestea, mulți o folosesc atunci când observă că o persoană este aranjată elegant din punct de vedere vestimentar.
Din păcate, sunt puțini care cunosc cum a luat naștere această sintagmă. Specialiștii transmit că istoria acesteia este una foarte veche, provenind din perioada Renașterii. În acele vremuri acele erau un accesoriu de lux.
Prima dată această sintagmă a fost utilizată pe teritoriul francez, relatează shtiu.ro. Locuitorii din Franța foloseau locuțiunea adjectivală „être tiré à quatre épingles” pentru a-i numi pe cei care erau „de o mare eleganță”, „foarte îngrijit îmbrăcat”.
Mai mult decât atât, expresia „îmbrăcat la patru ace” îi determina pe oameni să spună că sunt întreținuți cu grijă. Totodată, acestora le era teamă să spună ceva ce ar putea tulbura ținuta purtată de persoana în cauză.
„Îmbrăcat la patru ace” reprezintă o sintagmă care era utilizată în urmă cu 500-600 de ani de numeroase femei. Doamnele din înalta societate obișnuiau să își prindă voalurile sau eșarfele cu patru ace. Acestea erau realizate din materiale prețioase.
Acele erau confecționate de cele mai multe ori din alamă, cupru sau aur, în funcție de puterea financiară a purtătoarei. Ornamentele florale de pe pălării erau prinse, de asemenea, în acele timpuri tot cu patru ace.
Vestele bărbaților foloseau același sistem, astfel încât cele patru ace nu lăsau cute pe haine. Așadar, expresia „îmbrăcat la patru ace” este una veche, dar care s-a păstrat și în zilele noastre, fără a-și pierde însemnătatea.