News

De „Ziua Învățătorului”, elevii nu fac cursuri! De ce merg, însă, la școală

03.06.2019 | 19:25
De Ziua Invatatorului elevii nu fac cursuri De ce merg insa la scoala
Pe 5 iunie se sărbătorește „Ziua Învățătorului”. Sursa foto - captură internet

A devenit oficial! De „Ziua Învățătorului”, mai exact pe 5 iunie, elevii nu fac cursuri! Conform calendarului pentru anul școlar 2018-2019, aceasta este o zi specială care „va fi marcată prin manifestări specifice”. Cu toate acestea, elevii și profesorii vor merge la școală, însă nu vor face ore, așa cum se întâmplă în mod obișnuit. Trebuie specificat că ultima zi de cursuri din acest an școlar este 14 iunie. Vacanța de vară începe pe 15 iunie și se încheie pe 9 septembrie 2019.

De „Ziua Învățătorului”, elevii nu fac cursuri!

„În conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă unic, încheiat între Ministerul Educației Naționale și federațiile sindicale reprezentative din învățământ, părțile semnatare convin să sărbătorească pe 5 iunie – Ziua Învățătorului și pe 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației, organizând împreună, în timpul programului de lucru, manifestări specifice dedicate acestor evenimente”, se arată în structura anului școlar 2018-2019

Ministerul Educației a anunțat că școlile vor organiza “manifestări specifice”, însă numai cele care nu au prevăzută ca zi liberă această dată în contractul colectiv de muncă. În București, copiii de grădiniță și elevii sunt așteptați la clase, au declarat reprezentanții Inspectoratului. De remarcat că există și situații în care școlile vor fi închise la această dată. Astfel, în județul Prahova, potrivit unui document trimis către Minister din timp, 5 iunie este zi nelucrătoare pentru personalul din învățământ.

De „Ziua Învățătorului”, elevii nu fac cursuri! Ziua Învățătorului
Ziua Învățătorului a fost adoptată în 2007 în Parlament. Sursa foto – captură internet

Cum s-a ajuns la „Ziua Învățătorului”

Pe 9 octombrie 2007 a fost aprobată de către Parlament această „Zi a învățătorului”, şi apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural. Datele de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) și 5 iunie (Ziua Învățătorului) au fost introduse și marcate distinct în structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013.

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”) au semnat documentul. De remarcat că 5 iunie reprezintă și ziua de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823), întemeietorul învățământului modern românesc.