News

Debut de iunie cu furtuni puternice în România. ANM, alertă cod galben de fenomene severe, zonele afectate

ANM anunță un debut de lună iunie cu furtuni puternice. Joi, meteorologii au emis o alertă cod galben de fenomene severe pentru 17 județe.
01.06.2023 | 10:43
Debut de iunie cu furtuni puternice in Romania ANM alerta cod galben de fenomene severe zonele afectate
Furtuni puternice în debut de iunie, în România. ANM a emis cod galben de vijelii, averse torențiale și grindină. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După ce luna mai s-a încheiat cu un grad ridicat de instabilitate, și debutul lui iunie aduce furtuni puternice în România. ANM a emis, joi dimineață, o nouă alertă cod galben de fenomene severe pentru mai multe zone.

Furtuni puternice în debut de iunie, în România. ANM a emis cod galben de vijelii, averse torențiale și grindină

Conform specialiștilor ANM, avertizarea intră în vigoare la ora 12.00 și este valabilă până în cursul serii, la ora 23.00. Fenomene vizate sunt instabilitatea atmosferică temporar accentuată și furtunile violente de vară.

ADVERTISEMENT

În acest interval, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Banat, în vestul Transilvaniei, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, Meridionali și de Curbură.

Alertă ANM cod galben furtuni
Alertă ANM cod galben furtuni. Sursa foto: meteoromania.ro

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. ”Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, izolat, și în restul țării. În zilele următoare, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor.

ADVERTISEMENT

În funcție de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se mai arată pe site-ul meteoromania.ro.

Cum va fi vremea în București

Nu se anunță probleme cu vremea în Capitală. Din datele ANM aflăm că, joi, cerul va fi temporar noros și trecător vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade.

ADVERTISEMENT

Hirologii au emis și ei alerte de inundații. Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) un cod portocaliu este în vigoare până la miezul nopții.

Alerta vizează râurile din bazinele hidrografice:

  • Arieş – bazin amonte S.H. Scărişoara şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Scărişoara – amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba)
  • Crişul Alb – bazin amonte S.H. Vaţa de Jos şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos (judeţele: Hunedoara şi Arad)
  • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar (judeţele: Hunedoara şi Arad)
  • Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţul Timiş)
  • Timiş – bazin amonte S.H. Teregova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova, Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,
  • Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)
  • Gilort – bazin amonte S.H. Novaci şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Novaci – amonte S.H. Târgu Cărbuneşti (judeţul Gorj), Olteţ – bazin amonte S.H. Oteteliş (judeţele: Vâlcea şi Gorj).
ADVERTISEMENT

De asemenea, o alertă cod portocaliu de inundații și viitori, intrată în vigoare miercuri, expiră joi, 1 iunie, la ora 16:00. Ea vizează râurile din bazinele hidrografice: Bârzava (județele: Caraș-Severin şi Timiş).

Aceste avertizări hidrologice vizează în principal ”fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale”.

ADVERTISEMENT