News

A murit Bob Dole, candidat la preşedinţia SUA. Pierdere grea pentru Partidul Republican

A murit Bob Dole, fost candidat al republicanilor la președinția SUA, în anul 1996, dar și fost lider al majorității Senatului american. Bob Dole avea 98 de ani.
06.12.2021 | 08:32
A murit Bob Dole candidat la presedintia SUA Pierdere grea pentru Partidul Republican
ADVERTISEMENT

Bob Dole a murit, mai exact, în dimineața zilei de duminică. El a fost găsit fără suflare în somn. Anunțul a fost făcut de către Fundația Elizabeth Dole.

”Cu inimile îndurerate anunțăm că senatorul Robert Joseph Dole a murit  în această dimineață, în somn. A decedat la vârsta de 98 de ani și a slujit Statele Unite ale Americii, fidel, timp de 79 de ani”, a informat printr-un comunicat Fundația Elizabeth Dole, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

Bob Dole se trata de cancer pulmonar

Nu se știe, încă, cauza din care a plecat din această lume. Cert este că la începutul acestui an, Dole spunea că primește tratament pentru cancer pulmonar.

Era una dintre cele mai renumite și emblematice figuri de la Casa Albă. Cariera sa politică a fost marcată de o perioadă de un deceniu ca principal republican în Senatul SUA.

ADVERTISEMENT

În anul 1996, a candidat la președinția SUA împotriva lui Bill Clinton. Un alt lucru prin care s-a remarcat de-a lungul timpului este faptul că a luptat în Al Doilea Război Mondial (1939-1945). Pe 14 aprilie 1945, Bob Dole a fost găsit zăcând pe un câmp de luptă din Al Doilea Război Mondial, din nordul Italiei.

Mesajul de condoleanțe al lui Joe Biden

Acum, odată cu decesul său, nu doar familia sa are profunde regrete, ci și toți cei care au interacționat cu el. Printre cei care au dorit să-și exprime condoleanțele se află și actualul președinte al SUA, Joe Biden.

ADVERTISEMENT

”Un om de stat american ca puțini în istoria noastră. Un erou de război și printre cei mai mari din cea mai mare generație.

Pentru mine, a fost, de asemenea, un prieten pe care l-am putut căuta pentru o îndrumare de încredere sau o replică plină de umor la momentul potrivit pentru a calma nervii uzați.”, a transmis președintele SUA, Joe Biden, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Bob Dole mai este considerat și una dintre cele mai durabile personalități politice din ultimele decenii ale secolului trecut, XX.În anul 1976, Bob Dole a fost nominalizat vicepreședinte al republicanilor, iar președinte, 20 de ani mai târziu.

Bobe Dole a petrecut un sfert de secol în Senat, unde a fost cel mai longeviv lider al partidului său, până când Mitch McConnell din Kentucky a depășit acest record în iunie 2018.

Bobe Dole s-a născut pe 22 iulie 1923, în Dust Bowl din Kansas, în timpul Marii Depresiuni. Provenea dintr-o familie precară, cu patru frați, crescuți într-o singură cameră, de părinții lor, vânzători.

ADVERTISEMENT