News

Primul deces provocat de tulpina Omicron în Germania. Numărul de infectări crește substanțial

Autoritățile din Germania au anunțat că a survenit primul deces cauzat de infectarea cu tulpina Omicron a coronavirusului, moartea survenind la un pacient în vârstă.
23.12.2021 | 17:18
Primul deces provocat de tulpina Omicron in Germania Numarul de infectari creste substantial
ADVERTISEMENT

Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase din Germania a precizat că varianta  Omicron a SARS-CoV-2 a provocat moartea unei persoane aflate în categoria de vârstă 60-79 de ani, scrie agenția Reuters, preluată de către HotNews.

Autoritățile germane au raportat 810 cazuri de infectare cu Omicron, numărul total al infecțiilor cu această variantă ajungând astfel la 3.198.

ADVERTISEMENT

Germania ia în calcul doar cazurile care au fost depistate în urmă secvențierii genomului virusului sau în cazurile în care diagnosticul de Covid-19 a fost pus în urma testării PCR cu un test creat special pentru depistarea acestei variante mult mai contagioase decât predecesoarele sale.

Numărul de cazuri a crescut de 4 ori într-o săptămână

Nu doar Germania se confruntă cu un număr amplu de infectări cu varianta nouă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au prezentat noi date îngrijorătoare referitoare la extinderea tulpinii.

ADVERTISEMENT

Astfel, laboratoarele genomice globale au detectat în ultima săptămână aproape 14.000 de infectări cu noua varianta Omicron a coronavirusului.

În urmă cu o săptămână erau depistate 3.500 de cazuri, potrivit raportului epidemiologic publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Asta înseamnă că infectările au crescut de aproximativ 4 ori în decurs de 7 zile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cercetările demarate de reţeaua mondială de laboratoare GISAID, care colaborează cu OMS, indică faptul că procentul detectării variantei Omicron în secvenţieri a crescut de la 0,1 % în urmă cu o săptămână la 1,6 % în prezent.

În continuare, marea majoritate a cazurilor (96%) continuă să fie provocate de varianta Delta, dominantă în anul 2021.

ADVERTISEMENT

Un exemplu de creștere rapidă a acoperirii mutației Omicron este reprezentat de cazul Austriei. Aici, numărul oamenilor infectați cu cu noua variantă a crescut cu 467% în săptămâna 12 – 19 decembrie faţă de perioada anterioară, ajungând în prezent la 365, relatează sursa citată.

Agenţia pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară (AGES) a anunțat, miercuri, că în săptămâna 6 – 12 decembrie au fost raportate 49 de cazuri de Omicron. Capitala Viena totalizează 238 de cazuri cu noua variantă.

România are încă puține cazuri

Deocamdată, România are numai 16 cazuri, iar ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat că nu se poate vorbi de o transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul țării noastre.

Practic, toate cazurile, cu o singură excepție, cred, din cele 16 înregistrate în România au o legătură fie cu o călătorie dintr-o zonă afectată, fie au legătură cu o persoană care a venit de acolo, deci e clar că nu discutăm de o transmitere comunitară.

Mai mult, din ce s-a secvențiat până acum, atât în sectorul public cât și în sectorul privat, nu au fost identificate cazuri care să poată să pună o astfel problemă”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila, într-o emisiune la Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: