News

Părintele ”mindfulness” a murit. Cine a fost călugărul Thich Nhat Hanh

S-a stins din viață Thich Nhat Hanh, unul dintre cei mai influenți călugări budiști, cunoscut în special prin popularizarea conceptului de ”mindfulness” în Occident.
22.01.2022 | 16:47
Parintele mindfulness a murit Cine a fost calugarul Thich Nhat Hanh
A murit părintele ”mindfulness”. Thich Nhat Hanh avea 95 de ani. Sursa foto: Lion's Roar
ADVERTISEMENT

Thich Nhat Hanh avea 95 de ani și era unul dintre cei mai cunoscuți călugări budiști din lume. S-a stins din viață sâmbătă, 22 ianuarie, în templul său ”Tu Hieu”, situat în orașul vietnamez Hue.

Anunțul decesului a fost făcut de discipolii săi, pe rețelele de socializare. ”Invităm iubita noastră familie spirituală mondială să acorde câteva momente pentru a fi în pace”, au anunțat reprezentanții templului, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Thich Nhat Han a stat 40 de ani în exil

În anul 1960 s-a remarcat prin opoziția sa față de războiul din Vietnam, fiind exilat din cauza atitudinii sale, în Franța. Vreme de 40 de ani a petrecut aici călugărul budist.

În toată perioada exilului, el a făcut cunoscut conceptul de ”mindfulness” în Occident. A captat atenția multor celebrități, printre care prezentatoarea Oprah Winfrey sau actriţa Gwyneth Paltrow.

ADVERTISEMENT

A avut o mare influență și în industria IT din Silicon Valley. Reprezentanți ai gigantului Google l-au invitat, la un moment dat, să-și prezinte învățăturile.

Thich Nhat Hanh a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în anul 1967 de către  liderul drepturilor civile Martin Luther King. Atunci, acesta l-a catalogat drept ”un apostol al păcii şi al nonviolenţei”.

ADVERTISEMENT

În 2018 s-a aprobat întoarcerea lui în țara natală, Vietnam. Aici, însă, a fost în atenția autorităților, până la plecarea sa din această lume.

Odată cu întoarcerea în Vietnam, călugărul a dus mai departe conceptul de ”mindfulness”. În timpul plimbărilor sale prin grădinile luxuriante ale propriului templu, mulți adepți ai săi îl urmau, ascultându-i învățăturile.

ADVERTISEMENT

Guvernul comunist din Vietnam nu a fost dintotdeauna de acord cu ideile lui Thich Nhat Hanh. Astfel, Executivul i-a închis în anul 2009 templul din provincia Lam Dong.

În anul 2014, Thich Nhat Hanh a suferit o gravă problemă de sănătate. A avut un accident vascular cerebral, iar din acel moment, nu mai putea merge și vorbi.

Ce înseamnă conceptul de ”mindfulness”

Conceptul a devenit cunoscut prima oară în secolul VI, răspândit de Gautama Siddhartha, cunoscut drept Budha.

În termeni academici, ”mindfulness” înseamnă ”cresterea capacitatii de concentrare si mentinerea atentiei asupra unui obiect sau subiect, cu un scop precis, fara a fi disturabat de orice alt factor extern”.

O astfel de practică ar ajuta o persoană să fie atentă doar la prezent și să fie mai eficientă în viața de zi cu zi.

ADVERTISEMENT