Decizia CCR privind creșterea pensiilor cu 40%. Ce se întâmplă cu sesizarea Guvernului

Adrian Baciu   
în HotNews
25/11/2020, 12:44
Decizia CCR privind creșterea pensiilor cu 40%. Ce se întâmplă cu sesizarea Guvernului
Decizia CCR privind creșterea pensiilor cu 40%. Ce se întâmplă cu sesizarea Guvernului. Sursa foto: g4media.ro

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri, 25 noiembrie, să amâne luarea unei decizii privind creșterea pensiilor cu 40%.

La mijlocul acestei săptămâni, Curtea trebuia să dezbată sesizarea guvernului depusă împotriva legii prin care PSD a forțat în Parlament majorarea pensiilor cu 40% începând de la 1 septembrie, după Executivul liberal a decis majorarea acestora cu doar 14% din lipsă resurse.

Tot miercuri, Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea PNL depusă împotriva legii care majorează Indicatorul Social de Referință (ISR) de la 500 de lei la 1.200 de lei în următorii trei ani.

Decizia luată de CCR privind sesizarea Guvernului legată de majorarea pensiilor cu 40%

Curtea Constituțională a României a luat decizia amânării unui răspuns privind creșterea pensiilor, anunță Digi24.

Judecătorii au vrut să consulte mai multe documente înainte de a da o decizie finală pe această speță extrem de sensibilă. Pronunțarea privind creșterea pensiilor se va face abia în 13 ianuarie, anunță postul de știri citat.

Pe 12 octombrie, Executivul condus de Ludovic Orban a sesizat CCR în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind: Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020

Pe 22 septembrie, Parlamentul a votat majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani.

Ce argumente a adus Guvernul în sesizarea la CCR

În sesizarea din septembrie, liberalii au susținut că Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate a legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice.

În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii.

Totodată, în sesizare, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.

Închide ×