News

Decizia CCR privind moțiunea de cenzură va fi dată pe 28 septembrie, după Congresul PNL

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat joi că o decizie privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR se va da după Congresul PNL, pe 28 septembrie.
16.09.2021 | 15:23
Decizia CCR privind motiunea de cenzura va fi data pe 28 septembrie dupa Congresul PNL
ADVERTISEMENT

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis, joi, ca dezbaterea conflictului constituțional dintre Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură să aibă loc pe data de 28 septembrie.

Decizia blochează dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR, iar Florin Cîțu are asigurat postul de premier până după alegerile interne din PNL, programate a avea loc pe 25 septembrie.

ADVERTISEMENT

CCR a amânat o decizie pe moțiunea de cenzură până după Congresul PNL

Ședința de judecată pentru conflictul formulat de prim-ministru în privința moțiunii de cenzură se va desfășura pe data de 28 septembrie ora 10.00, au anunțat surse oficiale pentru Hotnews. Întrunirea judecătorilor constituționali se va transmite pe site-ul instituției.

CCR a anunțat că părțile implicate în acest conflict instituțional au avut termen până miercuri, 15 septembrie, pentru a transmite Curții punctele de vedere.

ADVERTISEMENT

Reamintim că miercuri, 8 septembrie, premierul Florin Cîțu a depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care cere constatarea existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

”În opinia noastră, există un conflict în sensul articolului 146 litera e) din Constituţie, întrucât Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a transmis Guvernului României o moţiune de cenzură iniţiată, depusă şi comunicată cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă şi care a generat o situaţie conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituţional.

ADVERTISEMENT

Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului”, se explică în sesizare.

În sesizare se mai precizează faptul că ”Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, a încălcat dispoziţiile constituţionale cu privire la obligaţia comunicării moţiunii de cenzură către Guvern în aceeaşi zi cu depunerea acesteia, în speţă în data de 3 septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Parlamentul României, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, cu încălcarea Constituţiei şi a prevederilor regulamentare, a comunicat o moţiune de cenzură iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide care să reflecte manifestarea de voinţă a unei pătrimi din numărul parlamentarilor la data iniţierii respectivei moţiuni de cenzură”.

Președinții celor două camere, Ludovic Orban și Anca Dragu, au contraatacat la CCR sesizarea premierului

În urmă cu o zi, miercuri, 15 septembrie, Ludovic Orban și Anca Dragu au trimis, separat, câte un punct de vedere la CCR. Aceștia au contraatacat astfel sesizarea Guvernului pe moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR.

Atât Orban, cât și Dragu, consideră că nu e vorba de niciun conflict juridic în acest caz. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT