News

Cine este continuatoarea Universităţii Craiova!? Avem motivarea deciziei FIFA! Cum s-a apărat Adrian Mititelu: “Noi suntem, dar nu am preluat şi datoriile!”. EXCLUSIV

16.12.2019 | 21:42
Cine este continuatoarea Universitatii Craiova Avem motivarea deciziei FIFA Cum sa aparat Adrian Mititelu Noi suntem dar nu am preluat si datoriile EXCLUSIV
Decizia FIFA în cazul FC U Craiova - Josh Mitchell! Adrian Mititelu nu a contestat datoria către fotbalist. Cum arată motivarea forului internațional.
ADVERTISEMENT

Decizia FIFA care îl obligă pe Adrian Mititelu, prin noul club, U Craiova 1948 SA, care activează în Liga a treia, să îi plătească restanțele salariale ale fostului jucător de la FC Universitatea Craiova, societate dezafiliată de FRF în 2011, Josh Mitchell a creat valuri.

Prin această decizie, patronul lui FC U Craiova, având la bază decizia FIFA, susține că echipa din Liga a III-a este continuatoarea adevăratei “Ştiinţa“, însă în motivarea deciziei de la FIFA lucrurile nu sunt extrem de clare. De asemenea, un aspect extrem de important de reţinut este faptul că acest litigiu nu a implicat, ca parte, actualul club U Craiova, ce activează în Casa Pariurilor Liga 1, ci doar clubul lui Adrian Mititelu şi fostul fotbalist al alb albaştrilor, Josh Mitchell, speţa fiind una de ordin financiar, şi nu de palmares sau continuitate.

ADVERTISEMENT

Decizia FIFA în cazul FC U Craiova – Josh Mitchell! Mititelu, patron la două societăţi diferite care au aceeaşi adresă

În decizia forului mondial, în urma documentelor primite de la FRF, se arată că este vorba despre două societăți diferite: noua societate este “FC U Craiova 1948” și vechea societate “SC Fotbal Club U Craiova SA”. Adrian Mititelu este patronul noii societăți și dar și al fostei firme, aflată acum în faliment, de care ține datoria.

În raportul trimis de FIFA există și o declarație a Federației Române de Fotbal care a afirmat că, din punct de vedere legal, cele două cluburi au personalități juridice diferite:

ADVERTISEMENT

„Ambele cluburi au aceeași adresă, același stadion este folosit pentru meciuri, domnul Gigel Preoteasa și domnul Moise Mircea sunt angajați ai ambelor cluburi, domnul Nicolo Napoli a fost / este antrenorul principal al ambelor cluburi și proprietarul ambelor cluburi este domnul Adrian Mititelu, după cum se menționează în articolele media. De asemenea, în actul său constitutiv al noii societăţi comerciale, actualul club din Liga a treia notează că este continuatorul vechiul club, dezafiliat”

[…] administratorul noului club este domnul Adrian Gigi Mititelu, fiul domnului Adrian Mititelu. Există și câțiva jucători care au jucat pentru SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA și acum joacă pentru noul club, U Craiova 1948 SA ”.

ADVERTISEMENT
Decizia FIFA în cazul Universitatea Craiova - Josh Mitchell! Adrian Mititelu nu a contestat datoria către fotbalist. Cum arată motivarea forului internațional.
Decizia FIFA în cazul FC U Craiova – Josh Mitchell! Adrian Mititelu nu a contestat datoria către fotbalist. Cum arată motivarea forului internațional.

Cum s-a apărat Mititelu: “Suntem succesorii FC Universitatea, dar nu plătim noi datoriile fostei societăţi!”

FIFA a publicat şi poziţia clubului FC U Craiova privind decizia de plată a restanţelor salariale către Josh Mitchell. Interesant este faptul că Adrian Mititelu nu a contestat  decizia de a plăti aceste restanţe, deşi clubul “U Craiova 1948 SA” este o societate nou-creată şi jucătorul Josh Mitchell a jucat la societatea “SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA”.

Poziţia clubului lui Adrian Mititelu, conform raportului FIFA: “Prin intermediul unei corespondențe din 10 septembrie 2019, noul Club, FC U Craiova 1948, a oferit Secretariatului (n.r. secretariatul Comisiei de Disciplină FIFA) poziția sa, care poate fi rezumată după cum urmează:

ADVERTISEMENT

– Nu contestă capacitatea sa de succesor al activității dezvoltate de către debitorul inițial, clubul SC Fotbal Club U Craiova SA;

– Noul Club a fost creat ca urmare a măsurilor ilegale luate de Federația Română de Fotbal împotriva predecesorului său;

– La 15 iunie 2013, noul Club a încheiat un acord cu debitorul inițial, SC Fotbal Club U Craiova SA, pentru a desfășura în comun activitatea clubului de fotbal Universitatea Craiova. Când debitorul inițial, SC Fotbal Club U Craiova SA, a fost dizolvat în 2014, a dobândit dreptul de a continua activitatea clubului de fotbal Universitatea Craiova;

– Acționarii noului Club au fost acționarii direcți sau indirecti ai debitorului inițial, SC Fotbal Club U Craiova SA, iar administratorul a fost unul dintre acționarii debitorului inițial;

– Anterior, Asociația Județeană de Fotbal Dolj a stabilit că noul Club a fost succesorul activității dezvoltate anterior de debitorul inițial;

– Nu există nicio hotărâre pe baza căreia se naște o obligație a noului Club de a plăti Creditorului și, prin urmare, cererea acestuia este neîntemeiată. Noul Club nu a fost niciodată notificat de o astfel de obligație. De la data la care a dobândit drepturile debitorului inițial, SC Fotbal Club U Craiova SA, până în prezent a trecut o perioadă mai mare de 2 ani.

În consecință, Creditorul solicită de la noul Club, U Craiova 1948 SA, o creanță extinsă. În plus, solicitările creditorului pentru plata penalităților nu pot fi acceptate, deoarece noul Club nu a fost niciodată notificat de astfel de penalități;

– În consecință, în primul rând, cererea ar trebui respinsă. În al doilea rând, dacă se stabilește că noul Club este succesorul debitorului inițial, se acordă un termen de 30 de zile pentru plata sumelor datorate fără nicio obligație a Clubului de a plăti penalități”, este poziţia clubului lui Adrian Mititelu conform raportului FIFA.

Decizia FIFA în cazul Universitatea Craiova - Josh Mitchell! Adrian Mititelu nu a contestat datoria către fotbalist. Cum arată motivarea forului internațional.
Decizia FIFA în cazul FC U Craiova – Josh Mitchell! Adrian Mititelu nu a contestat datoria către fotbalist. Cum arată motivarea forului internațional.

FIFA a luat act de poziţiile lui Mitchell şi Mititelu şi a decis în consecinţă: “FC U Craiova 1948 SA pare a fi succesorul sportiv al debitorului inițial, SC Fotbal Club U Craiova SA

Practic, Mitchell a cerut FIFA să ia act că actualul club, FC U Craiova 1948 are aceeaşi conducere, aceiaşi jucători, aceleaşi culori şi acelaşi nume ca vechiul club, dezafiliat, Fotbal Club U Craiova (cunoscut ca FC Universitatea Craiova), iar Mititelu s-a apărat spunând că da, noul club este continuatorul celui vechi, dar că nu a preluat şi datoriile!

În acest context, FIFA a luat act de poziţia celor două părţi şi a decis în consecinţă, folosindu-se şi de jurisprudenţa TAS, folosită în cazul unor cluburi care au înfiinţat noi societăţi comerciale pentru a se ascunde de obligaţiile de plată de pe vechea societate:

“În consecință, vicepreședintele Comitetului consideră că, pe baza informațiilor și documentației de care dispune, nu are altă alternativă decât să concluzioneze că noul club, FC U Craiova 1948 SA pare a fi succesorul sportiv al debitorului inițial, SC Fotbal Club U Craiova SA“, se arată în decizia FIFA.

Cine este continuatoarea Universităţii Craiova! Avem motivarea deciziei FIFA. Cum s-a apărat Adrian Mititelu Noi suntem, dar nu am preluat şi datoriile!. EXCLUSIV
Cine este continuatoarea Universităţii Craiova! Avem motivarea deciziei FIFA. Cum s-a apărat Adrian Mititelu Noi suntem, dar nu am preluat şi datoriile!. EXCLUSIV

Actuala FC U Craiova din Liga a treia, 51.982 de dolari + penalităţi de plată pentru Mitchell + 5.000 de franci elveţieni amendă

Astfel, FIFA a decis ca Adrian Mititelu să îi plătească lui Josh Mitchell restanţe salariale: 51,982 de dolari plus 5% penalităţ plus 5000 de franci elveţieni amendă:

“Clubul U Craiova 1948 (denumit în continuare, debitorul) este găsit vinovat de nerespectarea integrală a deciziei adoptate de Camera de Soluționare a Litigiilor la 31 octombrie 2013,  conform căreia i s-a dispus plata către jucătorul Josh Mitchell (în continuare, Creditor) 51.982 USD plus 5% penalităţi de la 11 februarie 2010 până la data plății efective.

Debitorul este obligat să plătească o amendă în valoare de 5.000 CHF. Amenda se va plăti în termen de 30 de zile de la notificarea prezentei decizii”, se arată în decizia FIFA.

Decizia FIFA în cazul Universitatea Craiova - Josh Mitchell! Adrian Mititelu nu a contestat datoria către fotbalist. Cum arată motivarea forului internațional.
Decizia FIFA în cazul FC U Craiova – Josh Mitchell! Adrian Mititelu nu a contestat datoria către fotbalist. Cum arată motivarea forului internațional.

Dacă echipa lui Adrian Mititelu nu va plăti amenda într-un interval de 30 de zile de la publicarea deciziei, va avea interdicţie la transferuri.

Josh Mitchell este un fotbalist australian în vârstă de 35 de ani care a evoluat la U Craiova între 2005 şi 2009. A jucat ultima dată în anul 2017 la Eastern SC, în Hong Kong.

ADVERTISEMENT