Decizia lui Donald Trump de interzicere a călătoriei în SUA a cetățenilor din 12 țări a intrat în vigoare, iar acum se anunță noi proteste în stradă. Liderul american susține, însă, că măsura are drept scop asigurarea securității Americii.
Donald Trump a semnat o proclamație care interzice accesul cetățenilor din 12 țări să intre pe teritoriul SUA. Această măsură ar fi necesară pentru protejarea țării împotriva „teroriștilor străini” și a altor amenințări la adresa securității Americii.
Ţările afectate de interdicţia de călătorie sunt Afganistan, Myanmar, Ciad, Congo, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Haiti, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen. Intrarea persoanelor din alte şapte ţări, Burundi, Cuba, Laos, Sierra Leone, Togo, Turkmenistan şi Venezuela, este restricţionată parţial.
De menționat este că vizele emise înainte de luna iunie nu vor fi revocate. Această interdicție face parte dintr-o campanie de respingere a migrației, proiect lansat de Donald Trump încă de la începutul celui de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite ale Americii.
Ca să își sprijine decizia, Trump a legat inclusiv un atac recent din Boulder, Colorado, în care au fost rănite mai multe persoane. El a spus că acest incident evidențiază pericolele reprezentate de unii vizitatori care depășesc durata de ședere permisă de viza americană.
Reamintim faptul că decizie similară a mai fost luată de Donald Trump și în timpul primului său mandat. Această interdicție, în principal a cetățenilor din Africa și Orientul Mijlociu, a stârnit furie și confuzie în rândul oamenilor. Mii de persoane s-au adresat instanțelor care nu le-au dat câștig de cauză din pricina interdicției emise de președinte.
În 2025 gradul de indignare este mai mic, chiar dacă acum este vorba despre o interdicție ce vizează cetățenii a 12 țări, comparativ cu șapte, în majoritate musulmane, din 2017. Noua interdicție îi vizează și pe locuitorii din Haiti, țară majoritar creștină. Acești cetățeni au fost ținta mai multor atacuri ale lui Donald Trump în timpul campaniei sale electorale. Printre ele se numără o afirmație gravă și nesusținută prin dovezi, și anume că imigranții haitieni din Ohio mâncau animalele de companie ale localnicilor.
„Această politică nu are legătură cu securitatea națională – are legătură cu semănarea diviziunii și denigrarea comunităților care caută siguranță și oportunități în Statele Unite”, a declarat Abby Maxman, președinta Oxfam America, o organizație internațională non-profit de ajutor umanitar.