News

Decizia lui Trump de a retrage trupe din Germania, suspendată de Biden. Anunțul făcut de Casa Albă

04.02.2021 | 07:32
Decizia lui Trump de a retrage trupe din Germania suspendata de Biden Anuntul facut de Casa Alba
ADVERTISEMENT

Noua administrație Joe Biden de la Casa Albă a suspendat, pentru reevaluare, decizia fostului preşedinte american Donald Trump privind trupelor militare americane din Germania.

În august 2020, președintele SUA de la acea vreme, Donald Trump, a anunţat că armata americană va diminua numărul militarilor din Germania. Secretarul Apărării, Mark Esper a declarat atunci că vor fi retraşi 11.900 de militari americani.

ADVERTISEMENT

Între timp, de la Washington vin schimbări radicale de poziția strategică. În această săptămână, generalul forțelor aeriene Tod Wolters, șeful Comandamentului european al SUA și comandantul suprem aliat al NATO în Europa, a declarat că secretarul apărării Lloyd Austin este ”în curs de a efectua o revizuire foarte foarte amănunțită” a planului.

Biden suspendă decizia lui Trump de a retrage trupe din Germania

Noul lider de la Casa Albă, Joe Biden a suspendat, pentru reevaluare, decizia fostului preşedinte american Donald Trump privind reducerea efectivelor militare americane din Germania, relatează Politico.com.

ADVERTISEMENT

În acest sens, secretarul Apărării, Lloyd Austin, ”a iniţiat procedura de reevaluare completă” a planului reducerii numărului militarilor americani din această zonă a Europeu, a declarat generalul Tod Wolters, şeful Comandamentului SUA pentru Europa şi comandant suprem NATO pentru Europa.

”Planificarea precedentă, aflată în curs pentru iniţiativa precedentă, a fost suspendată pentru ca secretarul Apărării şi actuala Administraţie să poată efectua o reevaluare completă asupra a tot ceea ce s-a întâmplat până când a preluat atribuţiile secretarul Lloyd Austin”, a precizat generalul Tod Wolters, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Liderul militar de la Washington a mai spus că la această oră nu poate anticipa ce decizie va fi luată după reevaluare.

”Noua Administraţie a SUA a anunţat că trebuie să realizăm o reevaluare completă, în toate domeniile. Iar apoi, după evaluare, vom începe elaborarea noilor planuri”, a precizat oficialul militar.

ADVERTISEMENT

Care erau planurile lui Trump privind trupele din Germania

Planul administrației Trump din 2020 viza retragerea a 12.000 de militari din Germania, aproximativ o treime din efectivele din țară. În timp ce jumătate s-ar fi întors acasă, cealaltă jumătate ar fi fost detașată în alte state europene.

În ultima parte a mandatului său, Donald Trump a criticat în mai multe rânduri state europene, în principal Franţa şi Germania, pentru contribuţiile bugetare insuficiente la bugetul NATO.

Germania a făcut o avere de pe urma staţionării trupelor armatei SUA pe teritoriul său”, a declarat preşedintele SUA.

”Ei au făcut o avere pe seama trupelor , ştiţi că ei au construit oraşe în proximitatea trupelor noastre”, a afirmat Trump într-un interviu la Fox News, în august 2020.

ADVERTISEMENT