Mai exact, liderul PSD a anunțat că schema de plafonare va fi prelungită la energie încă trei luni, iar la gaze va fi păstrată plafonarea timp de un an. Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu într-o ședință de Guvern. Această măsură a fost gândită pentru a proteja populația și pentru a susține economia.
”Aprobăm azi continuarea plafonării preţului energiei şi gazelor, pentru a proteja populaţia şi a susţine economia”, a declarat premierul în şedinţa Executivului. Astfel, la energie schema va fi prelungită cu ”3 luni, până la final de iunie”. De asemenea, Ciolacu a promis că va ”veni cu măsuri pentru a mări volumele din piață”, ca prețul să rămână scăzut.
Cât despre plafonarea prețului la gaze, aceasta va fi făcută timp de un an pentru a reface stocurile pentru iarna viitoare. ”La gaze vom păstra plafonarea încă un an ca să refacem stocurile pentru iarna viitoare, la preţuri suportabile”, a mai spus Ciolacu în timpul ședinței.
În urmă cu 24 de ore, ministrul energiei Sebastian Burduja anunța că dacă s-ar fi oprit plafonarea prețurilor la energie, deci ar fi fost liberalizată piața, oamenii ar fi ajuns să plătească facturi aproape duble. Acest lucru nu a fost dorit de către parlamentari, pentru a proteja persoanele vulnerabile.
”Din calculele noastre, dacă am fi liberalizat acum, ar fi însemnat că ar fi fost creşteri la facturi între 60% şi 100% pentru 95% din punctele de consum”, a declarat Sebastian Burduja. ”În primul rând, mă simt dator să explic de ce am optat pentru această variantă, noi ca minister, şi sigur că Guvernul va lua o decizie, sper, iminentă, pentru că ne apropiem de intervalul de 30 de zile înainte de expirarea schemei şi piaţa ar trebui să ştie şi consumatorul final ar trebui să ştie.
Dacă vă uitaţi pe preţul la gaz la nivel european, în ultimele luni avem o creştere de 40%, la energie electrică creştere cam de 25%, cele două fiind legate. E de altfel o propunere de nivel european acum, în care se discută pentru decuplarea celor două pieţe, adică să nu mai depindă preţul energiei de preţul la gaz. Şi ar fi fost neînţelept să mergem acum într-o piaţă liberalizată.
Din calculele noastre, dacă am fi liberalizat acum, ar fi însemnat că ar fi fost creşteri la facturi între 60% şi 100% pentru 95% din punctele de consum. Şi numai vreo 5% ar fi avut preţuri comparabile sau poate uşor mai mici, cei cu un consum destul de mare, mă refer la zona casnică”, a explicat ministrul.