News

Decizia privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, amânată. Problemele întâmpinate de Coaliție

16.02.2021 | 12:32
Decizia privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor amanata Problemele intampinate de Coalitie
ADVERTISEMENT

Decizia privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un obiectiv declarat al Coaliției PNL – USR PLUS – UDMR, a fost amânată din nou, după probleme procedurale întâmpinate în cursul zilei de marți.

Deși au anunțat la unison că miercuri, 17 februarie, vor fi eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, liderii coaliției se văd nevoiți să amâne demersul de modificare a statutului deputaților și senatorilor din motive procedurale.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, eliminarea pensiilor speciale ar urma să fie adoptată într-o ședință de plen reunit săptămâna viitoare, potrivit Digi24.

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, amânată

Într-o primă fază, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis, marți, să introducă pe ordinea de zi a ședinței comune a Parlamentului dezbaterea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În prezent există trei proiecte de lege care propun tăierea pensiiilor speciale pentru senatori și deputați.

ADVERTISEMENT

Se pare că adoptarea unui proiect în acest sens se va amâna pe săptămâna viitoare din cauza procedurilor legislative. Declarativ, PNL, USR-PLUS și PSD susțin eliminarea acestor venituri suplimentare.

”Am decis să se constituie mâine comisia de statut, se trimit proiectele cu termen de raport o săptămână și vor fi introduse la vot în plenul reunit săptămâna viitoare”, susțin surse din coaliție, potrivit postului de știri citat.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, la ședința Birourilor Permanente Reunite, social democrații au solicitat organizarea unui plen reunit chiar marți pentru eliminarea pensiilor speciale, însă propunerea a fost respinsă.

Vicepremierul Dan Barna anunțase, luni, că s-a decis în Coaliție ca la prima ședință de plen reunit, programată miercuri, să fie inclusă pe ordinea de zi inițiativa de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

ADVERTISEMENT

”Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire”, a declarat liderul USR PLUS.

Care este valoarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

La ora actuală, bugetul alocat de către Senat pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari este de 18,2 milioane de lei în 2021, iar la Camera Deputaților cheltuiala anuală este de aproximativ 35,7 milioane de lei, informează Hotnews.

În cazul în care Parlamentul României elimină pensiile speciale pentru senatori și deputați, legea se va aplica pe viitor.

ADVERTISEMENT