Decizia UE în cazul amânării Brexit-ului, cerută de Theresa May. Ce se va întâmpla cu Marea Britanie

Catalin Nae   
în HotNews
03/04/2019, 17:36
Decizia UE în cazul amânării Brexit-ului, cerută de Theresa May. Ce se va întâmpla cu Marea Britanie
Theresa May caută amânare pentru Brexit, dar liderii europeni nu sunt de acord

Brexit-ul generează mari probleme în Marea Britanie, în contextul în care Theresa May încă nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii britanici să voteze acordul negociat cu UE. Premierul din Regatul Unit încearcă să obțină o nouă amânare, dar un prim răspuns din Uniunea Europeană îi dă planurile peste cap.

Ce spun liderii UE despre o nouă amânare în cazul Brexit

Astfel, cancelarul austriac Sebastian Kurz a afirmat că “nu există absolut nici un motiv” pentru ca Brexitul să se prelungească, precizând că situația din parlamentul britanic nu s-a schimbat substanțial. Poziția sa a fost împărtășită în trecut și de alți lideri europeni, care au spus că orice prelungire a Brexitului trebuie să aibă un motiv clar, nu să se facă pentru a mai câștiga timp.

“Din punctul de vedere al situaţiei actuale, nu există absolut nici un motiv pentru o prelungire, de vreme ce haosul din Marea Britanie persistă. Nu există un plan B în măsură să fie susţinut de o majoritate în camera inferioară a parlamentului britanic’‘, a declarat cancelarul Sebastian Kurz.

Cancelarul Austriei speră ca Theresa May să-i convingă pe parlamentarii britanici să voteze acordul de Brexit

Theresa May încearcă o nouă amânare a Brexitului

Liderul Austriei a mai spus că “îi ține pumnii” Theresei May și speră ca aceasta să reușească să-i convingă pe parlamentari, pentru a evita un Brexit dur. Premierul britanic anunțase că încearcă să obțină un nou termen pentru ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE, fiind înaintată data de 12 aprilie.

”Noi am ajuns într-o situaţie în care Uniunea Europeană singură nu mai poate să facă prea mult (…) Mingea este acum în terenul camerei inferioare a parlamentului britanic”, a conchis cancelarul austriac, în contextul în care Legislativul de la Londra a respins de trei ori acordul de retragere negociat de May cu UE.

Cel mai negru scenariu luat în calcul de Bruxelles și de Executivul din Regatul Unit îl reprezintă un Brexit fără acord. Acesta ar aduce reglementări dure cu privire la transporturile aeriene și feroviare, la regimul de vize sau schimburile comerciale. În acest context, Londra și-a făcut deja stocuri de medicamente, temându-se ca nu cumva pacienții să rămână fără medicamentația necesară în cazul de Brexit fără acord.

Închide ×