O dilemă juridică de la Curtea de Apel Brașov a fost clarificată de ICCJ pentru întreaga țară: indemnizația de hrană nu intră în baza de calcul a indemnizației de concediu de odihnă pentru funcționarii publici și alți angajați de la stat.
În ultimii ani, o chestiune a creat controverse în zona juridică din țară. Multe voci s-au întrebat dacă pe perioada concediului de odihna funcționarii publici au dreptul la norma de hrană (347 lei pe brut). De notat că, în legislația în vigoare se spune clar că norma de hrană se plătește la timpul efectiv lucrat.
Recent, Curtea de Apel Braşov a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție să se pronunțe asupra următoarei probleme de drept, soluţionată diferit de instanţe:
“Dacă – în interpretarea şi aplicarea art. 150 din Codul muncii, art. 7 din HG nr. 250/1992, art. 22 din OG nr. 6/2007, art. 23 din OG nr. 10/2008 – indemnizaţia de hrană, reglementată de art. 18 din Legea nr. 153/2017, intră în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici”.
Luni, 16 septembrie, ICCJ a admis recursul declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi a stabilit că: ”Indemnizaţia de hrană reglementată de art. 18 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu intră în baza de calcul al indemnizaţiei de concediu de odihnă cuvenită personalului contractual plătit din fonduri publice şi funcţionarilor publici”.
În decizia luată de ICCJ și postată pe site-ul instituției se arată că această speță din centrul țării a creat ”practică judiciară divergentă la nivelul instanţelor naţionale”.
”Problema de drept a creat practică judiciară divergentă la nivelul instanţelor naţionale, inclusiv la nivelul secţiilor civile şi de contencios administrativ ale Curţii de Apel Braşov, cea care a sesizat ICCJ.
Punctul de vedere al Colegiului de conducere al Curţii Braşov a fost în sensul că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici, sesizând ICCJ cu recursul în interesul legii pentru clarificarea problemei de drept”, a precizat ICCJ.
Decizia luată luni de ÎCCJ se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Rezolvarea problemelor de drept judecate este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României.