Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, ca veniturile și bunurile soților și copiilor să nu mai fie trecute în mod obligatoriu în declarațiile de avere. Astfel, aceste documente vor putea fi completate fără datele respective.
Agenţia Naţională de Integritate a reacţionat dur după decizia CCR, opinând că aceasta poate afecta aderarea României la OCDE şi riscă să încalce toate angajamentele asumate la nivel internaţional de ţara noastră în lupta anticorupție.
În plus, ANI mai susţine că, potrivit mai multor decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), publicarea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese nu încalcă dreptul la viață privată, aşa cum susţin judecătorii Curţii Constituţionale.
„Decizia CCR de astăzi prin care este declarată neconstituționalitatea unor articole din legea ANI anulează caracterul public al declarațiilor de avere și de interese și poate încălca toate angajamentele asumate de România la nivel internațional în ultimii 20 de ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției și asigurarea integrității în funcția publică.
Totodată, o astfel de decizie poate afecta procesul de aderare la OCDE, progresele înregistrate de România în cadrul exercițiilor de monitorizare de la nivelul Uniunii Europene (Raportul privind Statul de Drept) sau Consiliul Europei (Grupul de State împotriva Corupției – GRECO)„, se arată într-un comunicat al ANI.
Mai exact, CCR a declarat neconstituțional un articol din Legea nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, arată Agerpres. Este vorba despre articolul care impunea includerea veniturilor membrilor de familie în declarațiile de avere – art.3 alin.(2) din Legea nr.176/2010:
„Declarațiile de avere se întocmesc pe propria răspundere și cuprind drepturile și obligațiile declarantului, ale soțului/soției, precum și ale copiilor aflați în întreținere, potrivit anexei nr. 1”, articolul declarat neconstituțional joi, 29 mai.
Decizia este definitivă, însă va pune la îndoială transparența averilor demnitarilor. Includerea veniturilor soților sau copiilor în declarațiile de avere era necesară pentru a evita ascunderea unor bunuri și prevenirea corupției.
De-a lungul timpului, au existat multe cazuri în care demnitarii și-au trecut averile pe numele rudelor apropiate. Metoda este folosită pentru a evita declararea bunurilor și veniturilor.
Totodată, CCR a declarat neconstituțional încă un articol din aceeași lege. Acesta se referă la publicarea pe pagina de internet a ANI a declarațiilor de avere și interese.
„Agenția asigură afișarea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, prevăzute în anexele nr. 1 și 2, pe pagina de internet a Agenției, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, a adresei instituției care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum și a semnăturii.
Declarațiile de avere și declarațiile de interese se mențin pe pagina de internet a Agenției pe toată durata exercitării funcției sau mandatului și 3 ani după încetarea acestuia și se arhivează potrivit legii”, se arăta în articolul din Legea nr.176/2010.