News
notix pixel id

Decizie controversată a Parlamentului! Țigările electronice nu pot fi asimilate celor clasice. USR acuză că „sănătatea copiilor a ajuns să fie tratată politic”

30.06.2020 | 16:25
Decizie controversată a Parlamentului! Țigările electronice nu pot fi asimilate celor clasice. USR acuză că „sănătatea copiilor a ajuns să fie tratată politic”
Camera Deputaților a respins proiectul USR care prevedea interzicerea țigărilor electronice. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Proiectul legislativ inițiat de USR care prevedea, printre altele, interzicerea țigărilor electronice și a tuturor dispozitivelor care încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului nu  a avut câștig de cauză în Parlament. Deputații au aprobat marți raportul de respingere, fiind înregistrate 233 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” și  23 de „abțineri”.

În motivarea deciziei se arată că țigaretele electronice nu pot fi asimilate celor clasice și, prin urmare, nu sunt la fel de nocive. În plus, potrivit raportului, Directiva Uniunii Europene 4 2015/1535 transpusă prin Hotărârea Guvernului nr.1016/2004 impune parcurgerea procedurii de notificare a Comisiei Europene prin intermediul Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, lucru care nu s-a realizat.

În replică, deputații USR Emanoil Ungureanu și Tudor Pop au acuzat mai multe falsuri în redactarea raportului, precum și presiuni venite din partea industriei tutunului, care este obișnuită să „facă legea” în țara noastră. Totodată, cei doi oficiali s-au arătat dezamăgiți de faptul că „sănătatea copiilor a ajuns să fie tratată politic”.

ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a respins proiectul care prevedea interzicerea țigărilor electronice

Proiectul de lege supus dezbaterii avea ca obiect de reglementare actualizarea definiţiilor publicităţii, promovării şi sponsorizării tuturor produselor din tutun, fie ele directe sau indirecte, precum și introducerea noţiunii de „produs similar produselor din tutun”.

De asemenea, USR solicita eliminarea expunerii şi publicităţii produselor din tutun şi a produselor similare la punctele de vânzare, cu permiterea expunerii şi publicităţii doar în magazinele special amenajate, interzicerea acţiunilor de promovare a produselor din tutun, cu excepţia magazinelor special amenajate și interzicerea acţiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun şi cele similare acestora.

ADVERTISEMENT

În plus, propunerea legislativă prevedea interzicerea fumatului în vehiculele în care se află minori şi femei însărcinate, introducerea posibilităţii ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare să poată fuma doar în spatii special amenajate, precum și introducerea contribuţiei pentru sănătate aplicate corespunzător tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.

USR susține că raportul a fost falsificat în urma presiunilor venite din partea industriei tutunului

Cine a scris acest raport a comis un fals. Un alt lucru fals în comisie este că de la Guvern ar fi un ultim aviz negativ. Este fals, ultimul aviz din luna iunie e pozitiv. Vă daţi seama cât de mare a fost presiunea industriei tutunului asupra acestui proiect?”, a spus deputatul USR Emanoil Ungureanu în timpul dezbaterilor, opinia sa fiind împărtășită și de Tudor Pop, de asemenea deputat al formațiunii politice conduse de Dan Barna.

ADVERTISEMENT

Problema e că tinerii le cumpără uşor, iar acest lucru e pentru că legislaţia e învechită. Industria tutunului promovează agresiv acest tip de fumat. Vi se pare normal? Vi se pare sănătos?

De ce are acest proiect raport de respingere? Decizia a fost luată de industria tutunului, care se pare că face legea în Parlament. Este incredibil că sănătatea copiilor noștri a ajuns să fie tratată politic”, a completat acesta.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri