News

Decizie de ultim moment la Shanghai. Cum vor autoritățile să scape de cazurile de COVID-19. Oamenii, închiși în case în continuare

Shanghai și-a stabilit ca obiectiv oprirea răspândirii COVID-19 în afara zonelor aflate în carantină până miercuri pentru a putea relaxa lockdown-ul care a generat un val de frustrări în rândul publicului.
17.04.2022 | 10:30
Decizie de ultim moment la Shanghai Cum vor autoritatile sa scape de cazurile de COVID19 Oamenii inchisi in case in continuare
Shanghai trebuie să ajungă la "Zero COVID" până miercuri Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI
ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse citate de Reuters, stabilirea acestui obiectiv înseamnă că oficialii vor trebui să accelereze testarea COVID și transferul cazurilor pozitive în centrele de carantină, potrivit unui discurs al unui oficial local al Partidului Comunist.

Shanghai își propune să învingă COVID până miercuri și să iasă din lockdown

Încheierea transmiterii comunitare a fost un punct de cotitură pentru alte localități chineze care s-au aflat în lockdown, cum ar fi orașul Shenzhen, care luna trecută a redeschis transportul public și a permis companiilor să se întoarcă la muncă la scurt timp după ce și-a atins acest obiectiv.

ADVERTISEMENT

Shanghai a devenit epicentrul celui mai mare focar din China de când virusul a fost identificat pentru prima dată în Wuhan la sfârșitul anului 2019 și a înregistrat peste 320.000 de infecții cu COVID de la începutul lunii martie a acestui an.

Locuitorii frustrați de lockdown au apelat la rețelele de socializare pentru a-și exprima furia față de autoritățile locale din cauza dificultăților de aprovizionare cu alimente, a veniturilor pierdute, a familiilor separate și a condițiilor proaste din centrele de carantină.

ADVERTISEMENT

Ocazional, tensiunile au răbufnit în proteste publice sau încăierări cu poliția.

Ce trebuie să facă oficialii locali

Noul obiectiv al Shanghaiului, „zero-COVID la nivel de comunitate” până pe 20 aprilie, a fost comunicat în ultimele zile cadrelor Partidului Comunist din oraș și organizațiilor precum școlile, potrivit surselor citate de Reuters, care au dorit să rămână anonime deoarece informațiile nu erau publice.

Un discurs datat sâmbătă al secretarului de partid al districtului Baoshan al orașului a descris-o ca pe un ordin care a venit în momentul în care situația orașului a atins un „moment critic”, cu anxietatea publică tot mai mare și presiunile aprovizionării cu alimente.

ADVERTISEMENT

„Grupul de lucru al Consiliului de Stat, comitetul municipal de partid și guvernul municipal au cerut ca punctul de cotitură al epidemiei să apară pe 17 și ca statutul de zero COVID să fie atins pe 20”, se arată în discursul lui Chen Jie.

“Acesta este un ordin militar, nu este loc de negociere, putem doar să strângem din dinți și să luptăm pentru victorie. Se mai poate spune că este un atac total, o luptă de ultimă oră pentru a inversa tendința epidemiei”, continuă discursul.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 23.643 de noi infecții locale raportate de Shanghai pentru sâmbătă, 722 au fost găsite în afara zonelor de carantină, potrivit lui Wu Jinglei, directorul comisiei de sănătate din Shanghai.

El a mai spus, duminică, într-o conferință de presă că cifra a scăzut în ultimele două zile.

ADVERTISEMENT
Tags: