News

Decizie de ultimă oră a Comisiei Europene. România va putea renegocia PNRR până pe 30 aprilie

România va putea renegocia PNRR până pe 30 aprilie, conform unei decizii de ultimă oră a Comisiei Europene. Va fi ultima șansă pentru țara noastră.
08.02.2023 | 22:21
Decizie de ultima ora a Comisiei Europene Romania va putea renegocia PNRR pana pe 30 aprilie
PNRR va fi renegociat în 2023. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul PSD Victor Negrescu, cel care susține că solicitările social democraților privind modificarea PNRR au fost transpuse în regulamentele europene. Așadar, țara noastră a primit o nouă șansă de a renegocia PNRR până pe 30 aprilie.

PNRR va putea fi renegociat până pe 30 aprilie

Important de reținut, procentul din PIB pe care România îl poate aloca pentru plata pensiilor a iscat multe controverse în România, majoritatea politicienilor considerând că procentul impus prin PNRR e prea mic și trebuie renegociat.

ADVERTISEMENT

”Am reușit! Solicitările Partidului Social Democrat, cuprinse în amendamentul pe care l-am propus și negociat la nivel european, prin intermediul cărora Planurile de Redresare și Reziliență pot fi modificate mai ușor, au fost transpuse în regulamentele europene. Comisia Europeană tocmai a transmis către statele membre un nou ghid privind modul în care se pot face aceste modificări”, a transmis Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Conform Știripesurse.ro, toate modificările aduse PNRR ar trebui să fie propuse până pe 30 aprilie 2023, pentru ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene să poarte o serie de negocieri ulterior cu Comisia Europeană, în interesul României.

ADVERTISEMENT

Și mai important de reținut, țara noastră va primi doar această șansă de renegociere a PNRR, ulterior statul fiind obligat să respecte angajamentele luate față de Uniunea Europeană și să se conformeze sau să piardă banii europeni.

Războiul din Ucraina sau schimbările în fluxurile economice și comerciale sunt motive care pot fi invocate în renegocierea PNRR, Uniunea Europeană fiind dispusă să accepte aceste motive. ”Obiectul optimizărilor poate avea în vedere atât proiectele, cât și reformele și trebuie să corespundă, în continuare, recomandărilor specifice de țară și elementelor generale din regulament, cu accent pe menținerea obiectivelor de mediu și a celor digitale”, au transmis specialiștii în această chestiune.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană o să vină cu un răspuns mai rapid la aceste modificări și va sprijini statele membre în acest sens. Profesorul de economie Cristian Păun explica modul în care PNRR poate schimba viața românilor în 2023 și de ce aceste obiective impuse de UE sunt vitale pentru țara noastră.

”Anul 2023 este cel mai important an din PNRR. Și ca fonduri ce trebuie absorbite, și ca reforme ce trebuie aplicate. Pe unele reforme (pensii speciale, reforma administrativă, reforma sistemului public de pensii etc.), consensul politic nu există, ceea ce pune în pericol totul. Experiența anului care tocmai se încheie arată un ritm deloc încurajator”, a transmis Păun.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană e dispusă să ofere miliarde de euro României pentru a construi tot felul de proiecte majore de infrastructură, cum ar fi metroul din Cluj-Napoca, însă în schimb europenii au foarte multe cerințe denumite ”jaloane” pe care țara noastră trebuie să le respecte. Practic niște reforme obligatorii pe care politicienii noștri nu sunt tocmai convinși că ar vrea să le facă.

ADVERTISEMENT