News

Ce se întâmplă cu păgubiții City Insurance! Cum și când își pot lua banii

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a-i putea proteja pe cei 3 milioane de asigurați ai City Insurance.
26.09.2021 | 14:30
Ce se intampla cu pagubitii City Insurance Cum si cand isi pot lua banii
ADVERTISEMENT
26-09-2021
12:07

Cum și când își pot lua banii pagubiții City Insurance!

A devenit oficial! ​Păgubiţii City Insurance vor putea să-şi primească banii, atenție, doar în limita a 500.000 de lei pe dosar, înainte ca instanţa să declare definitiv falimentul. Se poate întâmpla lucrul acesta după ce Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executivul Cîțu a fost publicată în Monitorul Oficial.

Concret, noul act prevede că Fondul de Garantare a Asiguraţilor va putea face plăţi către creditorii City Insurance. Trebuie însă să treacă 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizaţiei de funcţionare a asigurătorului.

 

 

În ședința de Guvern de miercuri, premierul Florin Cîțu a vorbit despre situația City Insurance, dar și despre modificarea legii Fondului de Garantare a Asiguraților.

Datorită acestor schimbări prin ordonanță de urgență, păgubiții nu vor avea de suferit din cauza falimentului companiei.

ADVERTISEMENT

În timpul conferinței de presă ce a urmat ședinței de guvern de la ora 13:00, premierul Florin Cîțu a declarat că ”am adoptat o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii în ceea ce priveşte Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance. Vreau să ne asigurăm prin acest lucru că toţi cei care au fost păgubiţi să nu sufere de pe urma acestui faliment”dând asigurări celor peste trei milioane de clienți care sunt asigurați la City Insurance.

De asemenea, premierul a afirmat că a cerut demararea mai multor anchete.

Acestea ar urma să arate modul în care City Insurance a ajuns la faliment, deoarece compania ”a fost auditată atâția ani de zile.”

ADVERTISEMENT

Premierul se declară mirat de faptul că auditorii nu au văzut problemele iminente ale companiei, mai ales având în vedere ponderea sa pe piață: ”Mi se pare greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Este totuşi o companie care avea o cotă importantă de piaţă.”

Florin Cîțu vrea să știe ce au făcut ANAF și ASF față de City Insurance în ultimii ani

Prim-ministrul a declarat că va dori să afle și ce măsuri au luat ANAF și ASF în cazul City Insurance, în ultimii ani de zile.

ADVERTISEMENT

”Aş vrea să ne uităm în urmă, să vedem ce a făcut reglementatorul, ASF, în ultimii ani de zile şi aş vrea să văd aceste rapoarte – şi ar fi bine ca ASF să le prezinte public – pentru ultimii ani de zile.

Aş vrea şi am discutat cu domnul ministru al Finanţelor – să vedem şi ANAF ce controale a avut în ultimii ani şi ce rezultate. Deci toate acestea le-am cerut astăzi în şedinţa de Guvern şi vom vedea, vom avea informaţiile în perioada următoare”, a afirmat premierul țării.

ADVERTISEMENT

Compania, lider pe piața asigurărilor pentru automobile, a rămas fără autorizație de funcționare în data de 17 septembrie 2021, în urma unei decizii ASF.

Retragerea autorizației și falimentul au rezultat în urma faptului că City Insurance nu mai dispune de fondurile necesare cerute de ASF pentru a-și putea continua activitatea.

În urma acestei situații, compania nu mai poate încheia polițe de asigurare pentru șoferi.

ADVERTISEMENT