News

Decizie de ultimă oră în cazul bebeluşului mort în timpul botezului. Ce se întâmplă cu autopsia

02.02.2021 | 17:54
Decizie de ultima ora in cazul bebelusului mort in timpul botezului Ce se intampla cu autopsia
ADVERTISEMENT

Autopsia bebelușului de la Suceava, mort în urma botezului, a fost amânată cu 24 de ore, acest lucru fiind anunțat de anchetatorii care se ocupă de caz.

Amânarea a fost necesară pentru că procesul trebuie asistat de un expert independent alături de medicii Serviciului Județean de Medicilă Legală Suceava.

ADVERTISEMENT

Potrivit Monitorul de Suceava, autopsierea micuțului va avea loc miercuri, 3 februarie, la două zile după ce s-a înecat în urma botezului.

Autopsia bebelușului mort la Suceava, amânată 24 de ore

La procedură va asista un medic legist de la Deva, aparent la solicitarea expresă a preotului care l-a botezat pe copil, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Conform imaginilor video din timpul botezului, preotul a scufundat bebelușul de trei ori în apă, însă l-a ținut cu fața în sus, contrar normelor de siguranță în cazul clasicului ritual de botez.

Așadar, copilul a fost scufundat de trei ori fiind ținut cu fața în sus de preotul de la biserica „Sfinții Constantin și Elena”, deși plângea și exista riscul ca micuțul să se înece.

ADVERTISEMENT

Potrivit Adevărul, profesorul de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie din Sibiu a explicat că toți preoții învață încă din facultate cum trebuie săvârșită Taina Botezului, fiind folosită o păpușă.

Procedura prevede ca o mână să fie ținută între picioarele copilului, iar o alta pe fața acestuia pentru a-i proteja nasul și gura. Afundarea în apă, cu fața în jos, se face rapid, în fracțiuni de secundă, ca apa să nu aibă timp să pătrundă pe căile nazale.

ADVERTISEMENT

Mânuţele copilului se lasă libere; preotul îl prinde pe copil de părţile corpului astfel încât coloana vertebrală să nu fie sub nicio formă pusă în pericol; nu i se astupă concomitent gura şi nasul, pentru că s-ar sufoca; cu podul palmei i se astupă gura, iar cu degetele i se astupă urechile, nasul rămâne liber. Afundarea se face foarte rapid, durează câteva secunde. În momentul în care este introdus în apă, copilul este ţinut cu o palmă de gât şi cap, cu faţa în jos, şi cealaltă mână stă între picioarele copilului pentru a putea să asiguri verticalitatea şi poziţia cea mai bună pentru coloana vertebrală”, a explicat și Vasile Gavrilă, profesor de Teologie Liturgică la FAcultatea de Teologie din București.

ADVERTISEMENT