News

Decizie de ultimă oră. Italia reia vaccinarea cu AstraZeneca

19.03.2021 | 18:17
Decizie de ultima ora Italia reia vaccinarea cu AstraZeneca
ADVERTISEMENT

Italia a reluat, vineri, vaccinarea anti Covid-19 cu serul dezvoltat de compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca și Universitatea Oxford, la doar câteva ore după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că acesta este „sigur și eficace”.

Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai rapid posibil”, a anunțat premierul Mario Draghi, exemplul său fiind urmat și de alte câteva state precum Franța, Germania, Spania, Lituania, Letonia și Cipru.

ADVERTISEMENT

Danemarca, Suedia și Norvegia, preferă, în schimb, să mai aștepte, chiar dacă EMA a dat asigurări că vaccinul nu crește riscul de apariție a cheagurilor de sânge.

Italia reia vaccinarea cu AstraZeneca

Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca se va relua de mâine (n.r. vineri, 19 martie).

ADVERTISEMENT

Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai rapid posibil”, a transmis șeful Executivului din Peninsulă.

Dozele din lotul retras în România vor fi folosite din nou

În România, cele peste 4.200 de doze care fuseseră carantinate temporar vor fi folosite din nou pentru imunizare. Acestea fac parte din lotul AstraZeneca ABV 2856, retras până la o decizie finală a Agenției Europene a Medicamentului.

ADVERTISEMENT

În urma ședinței de astăzi, la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

ADVERTISEMENT

CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19”, se arată în comunicatul transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID- 19 (CNCAV).

ADVERTISEMENT